Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Συνεργασία με την Γαλλία στην έρευνα υδρογονανθράκων

Τον προσδιορισμό των δράσεων που μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο της υπάρχουσας συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (Institut Francais du Petrole-ΙFP), ζήτησε από τη γαλλική πλευρά ο υφυπουργός Ενέργειας, Ι. Μανιάτης, ενώ υπάρχει βούληση για στενή συνεργασία και με τη νορβηγική κυβέρνηση, αλλά και με άλλες χώρες, όπως π.χ. Δανία, Μεγάλη Βρετανία, που έχουν υψηλού επιπέδου σχετική τεχνογνωσία στην έρευνα υδρογονανθράκων.

«Σήμερα, διαμορφώνονται βασικές προϋποθέσεις για συνεργασία με τη γαλλική πλευρά. Στο αμέσως προσεχές μέλλον θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη διεύρυνση των συνεργασιών μας σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας.

Στόχος της συνεργασίας είναι η προοπτική παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης στις διαδικασίες αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χώρα. Διερευνήθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης προγραμματισμένης συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με εκπροσώπους του οργανισμού Beicip Franlab (μέλους του Ομίλου ΙIFP) και στελεχών του υπουργείου, υπό την παρουσία του υφυπουργού.

Η γαλλική πλευρά, η οποία σημειωτέον είναι ήδη σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας τα τελευταία έξι έτη, επεσήμανε ότι διαθέτει γνώση της ευρύτερης περιοχής από προηγούμενες εργασίες του IFP. Από τη συζήτηση διαπιστώθηκε ευρύ πεδίο δυνατοτήτων συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές και στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός ζήτησε από τη γαλλική πλευρά τον προσδιορισμό των δράσεων που μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας.

Αναφορικά με το θέμα, ο υφυπουργός δήλωσε ότι:

«Το κρατικό Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου αποτελεί αξιόπιστο συνεργάτη πολλών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο σε ζητήματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Η χώρα μας έχει τονίσει πολλές φορές ότι προτίθεται να προχωρήσει στις σχετικές πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας πλήρως την εμπειρία κρατών - μελών της Ε.Ε. (και όχι μόνο) σε όλα τα επίπεδα.

Η συνάντηση επιβεβαίωσε την ορθότητα των μέχρι τώρα πρωτοβουλιών της ελληνικής πλευράς και ταυτόχρονα ανέδειξε την ανάγκη υψηλού επιπέδου τεχνικής υποστήριξης και αξιοποίησης της διεθνούς εμπειρίας.

Έχουμε ήδη δηλώσει τη βούλησή μας να συνεργαστούμε στενά με τη νορβηγική κυβέρνηση, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε τη σχετική εμπειρία. Έχουμε, επίσης, δηλώσει ότι θα συνεργαστούμε και με άλλες χώρες, όπως π.χ. Δανία, Μεγάλη Βρετανία, κ.ά., που έχουν υψηλού επιπέδου σχετική τεχνογνωσία. Σήμερα, διαμορφώνονται βασικές προϋποθέσεις για συνεργασία με τη γαλλική πλευρά. Στο αμέσως προσεχές μέλλον θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη διεύρυνση των συνεργασιών μας σε όλα τα επίπεδα».
Source : isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου