Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Η Ρωσική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο

Σήμερα γνωρίζουμε τι μετέφεραν αυτά τα έξι ρωσικά πολεμικά πλοία που προφανώς μπήκαν στα χωρικά ύδατα της Συρίας. Πέρα από την επίδειξη δύναμης για να αποτρέψουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να εξαπολύσουν μια στρατιωτική επίθεση, υπήρχαν επί των εν λόγω πλοίων Ρώσοι τεχνικοί εμπειρογνώμονες έτοιμοι να βοηθήσουν τη Δαμασκό να αναπτύξει ένα εξελιγμένο σύστημα πυραυλικής άμυνας που της πούλησε η Μόσχα .


«Τα ρωσικά πολεμικά πλοία που έχουν φθάσει στα συριακά ύδατα τους τελευταίους μέρες μεταφέρανε μεταξύ άλλων, Ρώσους συμβούλους, οι οποίοι βοήθησαν τους Σύρους να εγκαταστήσουν ένα δίκτυο πυραύλων S-300 που είχε παραλάβει η Δαμασκός τις τελευταίες εβδομάδες», αναφέρει ένα άρθρο στην αγγλόφωνη εφημερίδα Al Quds Al Arabi με έδρα το Λονδίνο, αυτή την Πέμπτη.

Επικαλούμενο πηγές στη Ρωσία και τη Συρία, το άρθρο αναφέρει ότι η Μόσχα θεωρεί μια δυτική επίθεση στη Συρία ως «το πέρασμα μιας κόκκινης γραμμής που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει ο ισραηλινός ιστοτόπος Arutz Sheva .

Οι πυραύλοι S-300, οι οποίοι σύμφωνα με αυτή την έκθεση θα χρησιμοποιηθούν για να «αντιμετωπίσουν μια πιθανή επίθεση από το ΝΑΤΟ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση», είναι βαλλιστικοί  πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς έδαφος-αέρα που αναπτύχθηκαν στη Ρωσία το 1979, για την προστασία των βιομηχανικών και στρατιωτικών βάσεων από μια εχθρική επίθεση από τον αέρο ή από πυραύλους cruise.

Το σύστημα θεωρείται ως ένα από τα ισχυρότερα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο, με την ικανότητα να εντοπίζει και να παρακολουθεί  πάνω από 100 στόχους και να επιτεθεί στους 12 ταυτόχρονα. Η Ρωσία πρόσφατα προσπάθησε να πουλήσει αυτό το σύστημα στο Ιράν, αλλά η πράξη διακόπηκε λόγω της πίεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.


Η όπλιση της Συρίας με αυτά τα εξαιρετικά αποτελεσματικά μέσα αεράμυνας δεν αποτελεί καλό οιωνό για το σχεδιασμό μιας «περιορισμένης ζώνης πτήσεων» από τις δυτικές δυνάμεις.
Διάφορα άρθρα που κυκλοφόρησαν αυτή την εβδομάδα ανέφεραν ότι τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα και άλλων Αραβικών κρατών θα εισέλθουν σύντομα στον εναέριο χώρο της Συρίας, υπό την κάλυψη «ανθρωπιστικών» λόγων με την υλικοτεχνική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Μαζί με τους πυραύλους, το άρθρο αναφέρει ότι η Ρωσία έχει εγκαταστήσει πολύ προχωρημένα συστήματα ανίχνευσης ραντάρ σε όλες τις στρατιωτικές βάσεις και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Συρία.

Το σύστημα ραντάρ καλύπτει επίσης τις περιοχές στα βόρεια και νότια της Συρίας, όπου κάθε κίνηση στρατευμάτων και αεριωθουμένων  προς τα σύνορα της Συρίας θα ανιχνευθούν. 
Οι στόχοι των ραντάρ περιλαμβάνουν επίσης το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας του Ισραήλ και την τουρκική στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ», αναφέρει το άρθρο.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλαίν Ζιπέ  διαβεβαίωσε χθες τις συριακές δυνάμες της αντιπολίτευσης ότι η δύναμη του ΝΑΤΟ σχεδιάζει μια στρατιωτική επέμβαση με την επιβολή ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου και ανθρωπιστικών ζωνών» στο όνομα της προστασίας των αμάχων από τις δήθεν καταχρήσεις του καθεστώτος Αλ Άσαντ.

Η πιθανότητα αεροπορικών επιδρομών να ξεκινήσουν κατά της Συρίας υπό το πρόσχημα «ανθρωπιστικής αιτίας» γίνεται όλο και περισσότερο μεγάλη από το γεγονός ότι το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ George HW Bush έχει τοποθετηθεί κοντά στις ακτές της Συρίας τις τελευταίες ημέρες, μετά την αποχώρηση του από την παραδοσιακή του θέση, ακριβώς έξω από τα στενά του Ορμούζ.

Αυξήθηκαν οι εντάσεις και άλλο χθες, μετά την διαταγή της αμερικανικής πρεσβείας στη Δαμασκό προς τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Συρία «αμέσως», ενώ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κατά την επιστροφή του από τη Σαουδική Αραβία, ζήτησε από τους πολίτες του να αποφύγουν ταξίδια στην Συρία.

Όπως έχουμε ήδη αναφερθεί, η επίθεση στη Συρία θα μπορούσε να είναι μόνο μια αρχή για να διευκολυνθεί μια επίθεση στο Ιράν, επειδή η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί να υπερασπιστεί τον σύμμαχό της.

Source : infognomonpolitics.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου