Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Η στρατηγική των Σκοπίων εν όψει της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου της Χάγης

«Η χώρα μας δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ενδιάμεση συμφωνία (με την Ελλάδα) αλλά είναι δυνατόν να ενημερωθούν τα Ηνωμένα Έθνη, ότι αφού οι παραβιάσεις της Συμφωνίας δεν έγιναν δεκτές από το δικαστήριο, στο μέλλον η σκοπιανή πλευρά θα ενεργεί σύμφωνα με τα συμφέροντά της», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στα Σκόπια.
Τα Σκόπια έχουν ετοιμάσει τρία σενάρια για τα μέτρα που προτίθεται να λάβουν, ανάλογα με την ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία (ετυμηγορία)  θα ανακοινωθεί στις 16 Νοεμβρίου 2011, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντνέβνικ».
«Οι διπλωμάτες μας, σε συνεργασία με εγχώριους και ξένους εμπειρογνώμονες, επί αρκετούς μήνες ‘μαγειρεύουν’ τι προτίθεται να κάνουν  μετά την ανακοίνωση της τελικής απόφασης για την μήνυση των Σκοπίων κατά της Ελλάδας, μετά το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι. Έχουν γίνει μέχρι στιγμής τρεις προσομοιώσεις με τα τρία ενδεχόμενα: “αν χάσει η πΓΔΜ το δικαστήριο, αν το κερδίσει και αν προκύψει μια ισορροπημένη απόφαση“, σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα στην online έκδοσή της.
Στην περίπτωση που τα Σκόπια ευνοηθούν από την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου, αν αποφανθεί, δηλαδή, ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία, εκτιμάται ότι οι πολιτικές συνέπειες από την απόφαση αυτή θα είναι πολύ ισχυρές.
«Αν η 16η Νοεμβρίου λάβει αυτή την ευνοϊκή απόφαση  για τη χώρα μας, τότε θα μπορούσαμε να παραπέμψουμε  την ετυμηγορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα επιδιώξουμε να προστατεύσουμε μελλοντικά κάθε παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
»Ταυτόχρονα με την δημοσιοποίηση της ετυμηγορίας θα  ενημερωθεί η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ο μεσολαβητής για τις συνομιλίες για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς», γράφει η σκοπιανή εφημερίδα.
Και θα συνεχίσει με τη δεύτερη εκδοχή:
«Αν η Χάγη επιφυλάσσει για εμάς μαύρο σενάριο, αυτό σημαίνει ότι έχουμε χάσει στη διαφορά με την Ελλάδα. Τότε η FYROM δεν θα  εγκαταλείψει την ενδιάμεση συμφωνία αλλά είναι δυνατόν να γίνει κοινοποίηση στα Ηνωμένα Έθνη, ότι λόγω παραβιάσεων της Συμφωνίας από την Ελλάδα, οι οποίες παραβιάσεις δεν έγιναν αποδεκτές από το Δικαστήριο, μελλοντικά η σκοπιανή πλευρά θα ενεργεί σύμφωνα με συμφέροντά της».
Τέλος:
  «Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης θα είναι ισορροπημένη, δηλαδή, θα υπάρχει αιτιολογία του δικαστηρίου, εκφρασμένη σε ορισμένες σελίδες,  ότι και οι δύο πλευρές έχουν παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία. Στην περίπτωση αυτή η διπλωματία θα χρησιμοποιήσει τα  τμήματα της έκθεσης που θα είναι υπέρ μας και θα ακολουθήσει διπλωματική δράση, προκειμένου να ενημερώσει το διεθνές κοινό».
Τα Σκόπια και η Αθήνα θα πληροφορηθούν την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, μετά από καθυστέρηση δύο μηνών από την προβλεπόμενη ημερομηνία.
Η ετυμηγορία του Δικαστηρίου επρόκειτο να ανακοινωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά αναβλήθηκε λόγω εσωτερικών λόγων του Δικαστηρίου.
Πηγή: Дневник Скопје
Βαλκανικό Περισκόπιο – Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος
Ако го изгубиме спорот против ГрциЈа во Хаг
FYROM ќе се збогува со Привремената спогодба

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου