Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Η διαδικασία ενός δημοψηφίσματος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών (τουλάχιστον 151) που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε αυτή την περίπτωση και αφού το ερώτημα δεν περιλαμβάνει ήδη ψηφισθέντα νόμο του κράτους απαιτείται το 40% (συν μία ψήφος)των εγγεγραμμένων προκειμένου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να είναι δεσμευτικό.
Το δημοψήφισμα μπορεί να γίνει για κρίσιμα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής ή άμυνας καθώς και για ζητήματα που απασχολούν την οικονομική, την κοινωνική και την πολιτική ζωή της χώρας όπως είναι η επικείμενη δανειακή σύμβαση. Η ψηφοφορία διενεργείται εντός 30 ημερών από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και οι εκλογείς ψηφίζουν ανά εκλογικές περιφέρειες όπως ορίζονται για την ανάδειξη βουλευτών.
Στη διενέργεια του δημοψηφίσματος συμμετέχουν τα πολιτικά κόμματα, καθώς και ενώσεις προσώπων, επιστημονικές, επαγγελματικές ή συνδικαλιστικές οργανώσεις. Βάσει της θέσης έναντι του ερωτήματος που τίθεται συγκροτούν και συμμετέχουν στην αντίστοιχη «Επιτροπή Υποστήριξης». Σε αυτές δεν διατίθεται καμία κρατική χρηματοδότηση, ενώ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου προβλέπονται συγκεκριμένα όρια για τη χρηματοδότησή τους.
Source : TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου