Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Πολιτικές αλχημείες για διάσωση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ:«Παρασυναγωγή» 5 κρατών για διάσωση της ενταξιακής πορείας
ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πολιτικές αλχημείες για διάσωση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας επιστρατεύουν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πέντε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι «5» συναντήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με πρωτοβουλία της Βρετανίας και της Σουηδίας, οικοδεσπότη τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ και τη συμμετοχή του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, σε ρόλο «γκεστ σταρ». Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «ύποπτο χρόνο», δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν την έκδοση της Έκθεσης Προόδου και του Εγγράφου Στρατηγικής της Τουρκίας, κάτι που παραπέμπει σε εύλογους συνειρμούς για «μαγειρέματα» των δύο κοινοτικών εγγράφων προς όφελος της Άγκυρας, με «σεφ» το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη και «σερβιτόρο» τον Τσέχο Επίτροπο Στέφαν Φούλε, ο οποίος σερβίρισε τα τελικά κείμενα 48 ώρες αργότερα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν πέραν της Σουηδίας και της Βρετανίας, η Ισπανία, η Φινλανδία, καθώς και η Ιταλία, η οποία μάλιστα προτίθετο να φιλοξενήσει τη σύναξη, κάτι που όπως πληροφορείται ο «Φ» δεν έγινε κατορθωτό λόγω καθυστέρησης της άφιξης του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Φράνκο Φρατίνι. Η συνάντηση έγινε υπό την ομπρέλα ομάδας δεξαμενής σκέψης που υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν σιγήν ισχύος για την πορεία που χαράχτηκε μέσα από τις συζητήσεις.

Κύκλοι στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν πάντως ότι οι υπέρμαχοι της διάσωσης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας επενδύουν σε τρεις βασικούς άξονες, με στόχο την αναζωογόνηση της διαδικασίας:

1«Θετική ατζέντα» (positive agenda):
Πρόκειται για τη νέα πολιτική που λανσάρει το «Έγγραφο Στρατηγικής» της Κομισιόν για ενίσχυση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», η «θετική ατζέντα» στοχεύει σε ευθυγράμμιση της Άγκυρας με το κοινοτικό κεκτημένο και στα 34 εναπομείναντα διαπραγματευτικά κεφάλαια, μεταξύ των οποίων και στα 18 κεφάλαια που έχουν παγώσει, είτε με ευρωπαϊκή απόφαση (8 κεφάλαια το 2006), είτε με μονομερή απόφαση της Γαλλίας (4 επιπλέον κεφάλαια το 2007), ή ακόμη με τη μονομερή απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας (6 κεφάλαια το 2009). Καθίσταται δε σαφές ότι με την ευθυγράμμιση της Τουρκίας σε έκαστο εκ των εναπομεινάντων 34 κεφαλαίων, οι πρωταγωνιστές, Βρετανο-σουηδοί και Κομισιόν, θα ασκούν τις «απαραίτητες» πολιτικές πιέσεις για να εξασφαλίσουν άνοιγμα του κάθε κεφαλαίου. Άλλωστε, θα ήταν τουλάχιστον αφελές να θεωρήσει κανείς ότι η «θετική ατζέντα» εξαντλείται μόνο στην τεχνική ευθυγράμμισης της Τουρκίας με όλα τα διαπραγματευτικά κεφάλαια, χωρίς καμιά πολιτική συνέπεια για άνοιγμα των εν λόγω κεφαλαίων…

Σημειώνεται ότι η «θετική ατζέντα» εκτείνεται και στην παραχώρηση διευκολύνσεων εξασφάλισης ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για κάποιες κατηγορίες Τούρκων πολιτών (λ.χ επιχειρηματίες), με στόχο την εν μέρει ικανοποίηση του Ταγίπ Ερντογάν που αξιώνει πλήρη απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων. Επιπλέον, η «θετική ατζέντα» περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων «αμοιβαίου ενδιαφέροντος» όπως οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις, η ενέργεια, η μάχη κατά της τρομοκρατίας και το εμπόριο.

2. Επίλυση Κυπριακού ή απόδοση ευθυνών:
Οι πρωταγωνιστές επενδύουν επίσης στην επίλυση του Κυπριακού το προσεχές εξάμηνο, πριν την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο, κάτι που αναμένεται εκ των πραγμάτων να οδηγήσει σε ξεπάγωμα 14 διαπραγματευτικών κεφαλαίων, δίνοντας νέα πνοή στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Το θέμα της ενδεχόμενης απόδοσης ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι κάτι που επίσης εκτιμάται ότι θα απαλλάξει την Τουρκία από κάθε κυπρογενή υποχρέωση στην ενταξιακή της διαδρομή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι οι υποστηρικτές της Τουρκίας, φρόντισαν διά του Στέφαν Φούλε να ενισχύσουν την αποενοχοποίηση της Άγκυρας, όπως αντανακλάται στην εφετινή Έκθεση Προόδου. Για πρώτη φορά η αναφορά περί «δημόσιας στήριξης» που δήθεν εκφράζει η Τουρκία στις συνομιλίες για δίκαιη λύση του Κυπριακού, τσιμεντώνεται και από επίκληση έκθεσης του ΟΗΕ. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση Προόδου της Κομισιόν ότι «αυτή (σ.σ. η δημόσια στήριξη της Τουρκίας) αναγνωρίστηκε τον Μάρτιο του 2011 στην Έκθεση Αξιολόγησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το καθεστώς των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο».

3. Ήττα Σαρκοζί:
Ενδεχόμενη ήττα του Νικολά Σαρκοζί στις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γαλλία τον Μάιο του 2012 εκλαμβάνονται ως «βάλσαμο» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Οι υποστηρικτές της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θεωρούν ότι εάν ο Γάλλος ηγέτης χάσει τις εκλογές, τότε θα ανοίξουν αυτόματα τέσσερα διαπραγματευτικά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, τα οποία έχει μπλοκάρει ο κ. Σαρκοζί από τις αρχές του 2007. Ο κ. Σαρκοζί είχε αποφασίσει το πάγωμα των εν λόγω τουρκικών κεφαλαίων θεωρώντας ότι συνδέονται με την απόκτηση καθεστώτος πλήρους-μέλους, κάτι που ως γνωστόν απορρίπτει στην περίπτωση της Τουρκίας, αντιπροτείνοντας μια «ειδική σχέση» Ε.Ε.-Άγκυρας.

Επιφυλάξεις από Παρίσι-Λευκωσία
Η προσφάτως εξαγγελθείσα «θετική ατζέντα» της Κομισιόν για αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των κρατών-μελών, στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων CΟRΕΡΕR, με πρωτοστάτες τη Βρετανία και τη Σουηδία. Ωστόσο, η Γαλλία και η Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασαν επιφυλάξεις και ζήτησαν από την Κομισιόν να γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες που θα διέπουν τη «θετική ατζέντα», κάτι που η Διεύθυνση Διεύρυνσης δεν έχει επί του παρόντος πράξει. Τόσο το Παρίσι, όσο και η Λευκωσία, διά του Μονίμου Αντιπροσώπου Κορνήλιου Κορνηλίου, διεμήνυσαν ότι δεν αποδέχονται οποιανδήποτε διαφοροποίηση/τροποποίηση του Διαπραγματευτικού Πλαισίου της Τουρκίας ή τη δημιουργία μιας παράλληλης δομής για προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της υποψήφιας χώρας. Οι θέσεις που εξέφρασαν η Γαλλία και η Κύπρος φαίνεται να τυγχάνουν κατανόησης και από αρκετά κράτη-μέλη που επί της αρχής τάσσονται υπέρ της «θετικής ατζέντας» και της αναζωογόνησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Source : ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου