Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

"Παιχνίδια" στην απογραφή πληθυσμού στα Σκόπια

Εν μέσω διαφωνιών, που επαναφέρουν τις μνήμες από τον εμφύλιο του 2001, ξεκίνησε το Σάββατο και θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου, η απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ.
Προηγήθηκε η παραίτηση της σλαβομακεδονικής καταγωγής επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής Απογραφής, Βέσνα Γιάνεφσκα, η οποία κατήγγειλε ότι τα αλβανικής και τουρκικής εθνικής καταγωγής μέλη της ΚΕΑ έχουν πρόθεση να φαλκιδεύσουν την απογραφή.

Λίγο αργότερα παραιτήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ο αλβανικής καταγωγής Αμπντουλμενάφ Μπετζέτι, εκφράζοντας την αμφιβολία του σχετικά με το εάν θα επιτραπεί να απογραφούν όλοι οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ.

Είναι σαφές ότι οι δύο πλευρές, που έχουν υποχρεωθεί σε μια αναγκαστική συμβίωση, δεν έχουν αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ τους και η απογραφή είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για να αναδειχθούν οι εντάσεις (παράδειγμα η απογραφή στην Κύπρο και στην Αλβανία).

Εστία διένεξης αποτελούν και στην περίπτωση της ΠΓΔΜ οι (σκόπιμες) ασάφειες του σχετικού νόμου, κυρίως όσον αφορά στην απογραφή των Σκοπιανών της διασποράς.

Σύμφωνα με τον νόμο, μπορούν και αυτοί να απογραφούν, αλλά μόνο αν απουσιάζουν από τη χώρα λιγότερο από έναν χρόνο (διαφορετικά εντάσσονται στους αποδήμους), ενώ προβλέπεται η δυνατότητα να απογράφονται με μια δήλωση κάποιου συγγενούς τους!

Οι Αλβανοί από την πλευρά τους θεωρούν πως η διάταξη αυτή επιτρέπει την απογραφή και των Αλβανών μεταναστών που ζουν χρόνια στο εξωτερικό και έχουν εισέλθει στη χώρα στη διάρκεια του τελευταίου έτους, είτε για να επισκεφθούν συγγενείς τους, είτε για κάποιο άλλο λόγο και μετά επέστρεψαν και πάλι στον τόπο διαμονής τους, στο εξωτερικό.

Οι Σλαβομακεδόνες πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα φαλκίδευε την απογραφή, αφού είναι γνωστό ότι οι Αλβανοί μετανάστες, που είναι πολλοί περισσότεροι από τους Σλάβους, επισκέπτονται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο τους δικούς τους και επομένως μια τέτοια ερμηνεία της διάταξης θα οδηγούσε σε μαζική ένταξη στην απογραφή Αλβανών που στην χώρα έρχονται μόνο ως επισκέπτες.

Η παραιτηθείσα πρόεδρος δήλωσε πως μια τέτοια ερμηνεία του νόμου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα κριτήρια της Eurostat, η οποία προσφέρει τεχνική βοήθεια στην ΠΓΔΜ για την απογραφή του πληθυσμού.

Η τελευταία απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε το 2002 και σύμφωνα με τα στοιχεία της, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν περίπου σε 2.020.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2002, οι Σλαβομακεδόνες αποτελούν το 64,18% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, οι Αλβανοί ανέρχονται στο 25,17%, ενώ 3,85% είναι Τούρκοι, 2,66% Ρομά, 1,8% Σέρβοι, 0,85% Βόσνιοι και 0,5% Βλάχοι. Τα μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων ανέρχονταν στο 1%.

Κατόπιν τούτου είναι βέβαιο ότι όλοι θα ήθελαν να επωφεληθούν για να ανεβάσουν τον πληθυσμό της κοινότητάς τους, ενώ οι Σλαβομακεδόνες βλέπουν μια σαφή απειλή και πρόθεση αλλοίωσης του αποτελέσματος από την πλευρά των Αλβανών.
Source : http://www.elzoni.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου