Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ενεργειακή συμφωνία Τουρκίας - Αιγύπτου

Η Τουρκία ανακοίνωσε μέσω του υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ότι ξεκινά σύντομα έρευνες στη Μεσόγειο,μαζί με την Αίγυπτο! Η ανακοίνωση γίνεται λίγη ώρα μετά από τη δημοσιοποίηση της αλλαγής της αμερικανικής στάσης στο θέμα των ερευνών και προκαλεί πλέον μεγάλη ανησυχία σε Λευκωσία και Αθήνα.
Οι αμερικανοί μέσω αξιωματούχου τους στη πρεσβεία της Αθήνας, είπαν ότι η τελική τους θέση είναι πως το φυσικό αέριο που θα βρεθεί στη Κύπρο,πρέπει να μοιραστεί αναλογικά σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΛΕΝΕ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ


Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου για την Ενέργεια, στη διαπραγματευτική διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόσω η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά της, παρεμβάλλοντας εμπόδια στην Κύπρο σχετικά με ενεργειακά θέματα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.
Κληθείς να σχολιάσει σημερινή είδηση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, ότι υπήρξε δήλωση-σύσταση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και να ανοίξει το κεφάλαιο Ενέργεια προς διαπραγμάτευση, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι τα θέματα του ανοίγματος κεφαλαίων είναι στην αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο και αποφασίζει.
«Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «είναι η ίδια, αυτή με την οποία είχαμε “παγώσει”, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, έξι κεφάλαια το 2009 και ειδικά το συγκεκριμένο κεφάλαιο έχει “παγώσει” λόγω των προκλήσεων, στις οποίες η Τουρκία προβαίνει εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, «Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να είναι η ίδια, δηλαδή η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευθεί επίσημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα παύσει να προκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία και να παρεμβάλλει εμπόδια στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της Ενέργειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου