Σε ένα συγκρότημα εργατικών κατοικιών του Χάκνι, μιας από τις συνοικίες του Λονδίνου που πήραν φωτιά τις τελευταίες ημέρες, η 39χρονη Τζάκι γελούσε ακούγοντας την τηλεοπτική έκκληση της αστυνομίας προς τους γονείς να ελέγξουν τα παιδιά τους. «Λένε πως τα κάνουν όλα οι νεαροί κουκουλοφόροι. Κοιτάξτε με, τώρα είμαι κουκουλοφόρος», σχολίασε, ανεβάζοντας την κουκούλα της μπλούζας της. «Ημουν κι εγώ στις ταραχές. Η 16χρονη κόρη μου μου τηλεφωνούσε και με ρωτούσε πού βρισκόμουν!».
Πέντε ημέρες αφότου ξέσπασε η αναταραχή, μετά από μια διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Τότεναμ για τον θάνατο ενός 29χρονου μαύρου από αστυνομικά πυρά, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η αστυνομία της Βρετανίας επιμένουν να μιλούν για «εγκληματίες» και «χούλιγκαν», χωρίς να κάνουν καμία αναφορά, καμία σύνδεση, με τις ιδιαίτερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, το μαχαίρι στις κρατικές δαπάνες και μαζί στα κοινωνικά επιδόματα, που ήρθαν να επιδεινώσουν ήδη προϋπάρχοντα προβλήματα.
«Αυτό το κύμα βίας θα μπορούσε να ξεσπάσει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Οι φτωχές συνοικίες των μεγάλων πόλεων αποτελούν γόνιμο έδαφος για μια κοινωνική έκρηξη, κυρίως σε καιρό κρίσης, δημοσιονομικών περικοπών και αυξημένης ανεργίας», προειδοποιούσε χθες η γαλλική «Λε Φιγκαρό», κάνοντας, όπως και πολλές άλλες γαλλικές εφημερίδες, τον παραλληλισμό με τις ταραχές που ξέσπασαν στα παριζιάνικα μπανλιέ το 2005. «Οπως και στη Γαλλία, έτσι και στη Βρετανία οι βίαιες εξεγέρσεις δείχνουν πάνω απ' όλα τη φτώχεια και την οργή ενός πληθυσμού που αισθάνεται αποκλεισμένος», σημείωνε από την πλευρά της η «Λιμπερασιόν».
«Δρέπουμε τους καρπούς όσων σπείραμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, δημιουργώντας μια κοινωνία με χονδροειδείς ανισότητες, με βάση την αξία "άρπαξε ό,τι μπορείς, όπως μπορείς"», επισήμανε στην άλλη πλευρά της Μάγχης ο βουλευτής των Εργατικών Τζον Μακντόνελ με άρθρο του στον «Γκάρντιαν». «Μια κοινωνία πλιατσικολόγων δημιουργημένη από τους βουλευτές και τις σκανδαλώδεις δαπάνες τους, τους τραπεζίτες και τα μπόνους τους, τις φοροδιαφεύγουσες επιχειρήσεις, τους δημοσιογράφους που υπέκλεπταν κινητά τηλέφωνα, τους αστυνομικούς που έπαιρναν μίζες, και τώρα μια ομάδα αποξενωμένων παιδιών που εκμεταλλεύονται τη δική τους ευκαιρία».
Η «Ιντιπέντεντ» δημοσίευσε χθες ένα εκτενές άρθρο για την κουλτούρα των συμμοριών, επισημαίνοντας πως στο Λονδίνο «επιχειρούν» 250 συμμορίες, πως στα «αστικά γκέτο» οι συμμορίες έχουν πάρει τη θέση των γονιών, πως με το που ξεκίνησαν οι ταραχές δημιουργήθηκαν ανίερες συμμαχίες μεταξύ συμμοριών που μέχρι πρότινος σφάζονταν ενάντια στον κοινό στόχο, τους Feds, όπως αποκαλούνται στη διάλεκτο των συμμοριών οι αστυνομικοί. Παράλληλα, όμως, ο Τύπος αρκέστηκε απλώς να επισημάνει, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, πως μεταξύ των συλληφθέντων ταραξιών ήταν ένας 31χρονος δάσκαλος δημοτικού σχολείου ένας γραφίστας, ένας μεταπτυχιακός φοιτητής και κάποιος που ετοιμαζόταν να καταταγεί στον στρατό.
Source : TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου