Τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύει να «οικοδομήσει τη Γαλλία του αύριο» εξήγησε χθες ο Νικολά Σαρκοζί, σε συνέντευξη Τύπου στους οικονομικούς συντάκτες. Ηταν μόλις η τέταρτη φορά αφότου εξελέγη πρόεδρος το 2007 που διοργάνωσε ανάλογο γεγονός. Και από κανέναν δεν διέφυγε η λεπτομέρεια πως το έκανε μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν από την αναμενόμενη για σήμερα ανακοίνωση της Μαρτίν Ομπρί πως θα είναι υποψήφια για το χρίσμα του Σοσιαλιστή υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές του 2012. Με την ανακοίνωση αυτή η Ομπρί θα σημάνει και επισήμως την έναρξη της primaire, της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας - κάποιοι λένε και την έναρξη των εσωκομματικών εχθροπραξιών. Πριν λοιπόν τα γαλλικά ΜΜΕ στρέψουν αναπόφευκτα την προσοχή τους προς τα εκεί, ο Νικολά Σαρκοζί θέλησε χθες και τα κατάφερε να μονοπωλήσει τους προβολείς τους.
Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε έως τα τέλη του 2011 επενδύσεις στους τομείς της επιστήμης, της υγείας και της τεχνολογίας 20 δισ. ευρώ από το επονομαζόμενο Μεγάλο Δάνειο των 35 δισ. που αποφασίστηκε το 2009 - τα 22 δισ. προέρχονται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα υπόλοιπα 13 από τους τόκους που εισέπραξε το κράτος από τις πρόσφατες αποπληρωμές δανείων προς τις τράπεζες. «Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ενισχύσουμε την ανάπτυξη από την καινοτομία, την έρευνα και τις επενδύσεις», τόνισε.
Μεταξύ άλλων, ο Σαρκοζί ανακοίνωσε και την επένδυση ενός δισ. ευρώ «στο πυρηνικό πρόγραμμα του μέλλοντος» και ιδιαίτερα στους αντιδραστήρες τέταρτης γενιάς που αναπτύσσει ο γαλλικός πυρηνικός κολοσσός Areva. Επειτα από την καταστροφή της Φουκουσίμα, τρεις γείτονες της Γαλλίας - Γερμανία, Ελβετία και Ιταλία - γύρισαν την πλάτη στην πυρηνική ενέργεια. Αλλά η Γαλλία αντλεί απ' αυτήν το 80% του ηλεκτρισμού της. Ο Σαρκοζί έσπευσε πάντως χθες να υπογραμμίσει αφενός την εκταμίευση «σημαντικών πόρων από το Μεγάλο Δάνειο ώστε να ενισχυθεί η έρευνα στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας» και αφετέρου πως η κυβέρνησή του εξακολουθεί να επενδύει μαζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - περίπου 1,35 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν έως το τέλος του 2011. Ο γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε να εξαπολύσει και μερικά βέλη εναντίον των Σοσιαλιστών. Κατ' αρχάς δήλωσε πως η χώρα στο παρελθόν είχε επικεντρωθεί υπερβολικά στην αναδιανομή αντί στη δημιουργία του πλούτου, και «πλούτος που δεν παράγεται δεν αναδιανέμεται». Στη συνέχεια στηλίτευσε το 35ωρο εργασίας, που υιοθετήθηκε από την Ομπρί όταν ήταν υπουργός Εργασίας του Ζοσπέν το 2000, επισημαίνοντας ότι ροκάνισε την ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας.
Source : TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου