Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η Τουρκία και η "Ταϊβανοποίηση" των κατεχομένων

Η Τουρκία δεν επιδιώκει πρωτίστως την τελική λύση του Κυπριακού, αλλά την υιοθέτηση και την εφαρμογή του κανονισμού για το πρωτόκολλο και στην ουσία το θέμα του «απευθείας εμπορίου». Δηλαδή, λύση γιοκ. Ταϊβανοποίηση ναι! Εκτός της ατζέντας των προτεραιοτήτων δεν είναι μόνο η τελική λύση του Κυπριακού αλλά και το Αιγαίο.

Η απομόνωση 

Ξεκάθαρος ήταν ο αντιπρόσωπος της ΕΕ στην Άγκυρα Μαρκ Πιερίνι, που δήλωσε ότι, κατά τη δική του εκτίμηση, για την Τουρκία το ζήτημα στο Κυπριακό δεν είναι η τελική λύση, αλλά το θέμα της επίλυσης του πρωτοκόλλου, που, όπως εκτιμά, μπορεί να γίνει με μια φόρμουλα που θα προκύψει είτε από κινήσεις που θα γίνουν και από τις δύο πλευρές είτε μονομερώς. Το θέμα του πρωτοκόλλου συνδέεται από την τουρκική πλευρά με την άρση της λεγόμενης «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων» και με τον τερματισμό του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται σήμερα η τουρκική ενταξιακή πορεία. Είναι γνωστό ότι η άρση της λεγόμενης «απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων» σχετίζεται με την ταϊβανοποίηση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. 

Διαβατήριο της λύσης η ένταξη 

Η εκτίμηση Πιερίνι έγινε την περασμένη Τετάρτη σε εκδήλωση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε τηλεδιάσκεψη με την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, όπου βρισκόταν ο γνωστός τούρκος δημοσιογράφος Αλί Μπιράντ. 

Όπως είπε ο τούρκος δημοσιογράφος, δεν υπάρχει τουρκική κυβέρνηση που θα δεχθεί χειρότερη λύση από αυτήν του Σχεδίου Ανάν, εκτός κι αν η ΕΕ ανάψει το πράσινο φως, καθορίζοντας χρονοδιάγραμμα για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας! Υπό αυτές τις συνθήκες, η Άγκυρα συνδέει τη μορφή της λύσης με το είδος της σχέσης που θα έχει η Τουρκία με την ΕΕ. Στην ουσία, η Τουρκία εκβιάζει την ΕΕ στην εξής βάση: Εάν θέλετε λύση στο Κυπριακό, δώστε μας το διαβατήριο για την πλήρη ένταξη. 

Η Προεδρία

Ο κ. Μπιράντ, του οποίου οι σχέσεις με το εκάστοτε κατεστημένο είναι γνωστές, επισήμανε ότι: 1. Το κύριο ζήτημα που απασχολεί την Τουρκία είναι το Κουρδικό. 2. Δύσκολα θα εξευρεθεί συμβιβασμός στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Η εκτίμησή του είναι ότι θα γίνει αναθεώρηση στη βάση εισηγήσεων του ΑΚP και ο Ερντογάν θα περάσει από την πρωθυπουργία στην Προεδρία περί το 2014, όμως δεν θα αλλάξει το πολιτειακό σύστημα. Δηλαδή, δεν θα περάσει η Τουρκία από την Κοινοβουλευτική στην Προεδρική Δημοκρατία. Όπως είπε ο Μπιράντ, ο Ερντογάν θα γίνει Πρόεδρος με περισσότερες εξουσίες από αυτές που έχει σήμερα ο Γκιουλ. Πάντως, εξηγώντας γιατί κέρδισε στις εκλογές μεγάλο ποσοστό ο Ερντογάν, ο Μπιράντ αναφέρθηκε στην οικονομία και στο ότι ο τούρκος πρωθυπουργός κάνει τους Τούρκους πλουσιότερους. 

Τα αυγά της ΕΕ

Από την πλευρά του, ο κ. Πιερίνι εκτιμά ότι σε αυτές τις εκλογές είναι όλοι κερδισμένοι: οι ισλαμιστές, που πέτυχαν υψηλό ποσοστό, οι Κεμαλιστές, που αύξησαν τα ποσοστά τους, και οι Κούρδοι, που εμπεδώνουν τη δύναμή τους με 36 βουλευτές.

Συνεπώς, τόνισε, είναι ευκαιρία να εξευρεθεί συμβιβασμός για την κατάρτιση νέου Συντάγματος. Μια διαδικασία την οποία στηρίζει η ΕΕ, αφού τη συνδέει με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει η τουρκική ενταξιακή πορεία. Σύμφωνα όμως με τον Μπιράντ, η Τουρκία δεν βάζει όλα τα αυγά της στο καλάθι της ΕΕ διότι, όπως είπε, έχει καλές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με τον αραβικό κόσμο. Εν ολίγοις, δεν εξαρτάται από την ΕΕ. Σύμφωνα με τον κ. Μπιράντ, ούτε το Κυπριακό ούτε τα ελληνοτουρκικά, ούτε καν η ΕΕ, είναι στις προτεραιότητες της Τουρκίας. Τα σκήπτρα τα κατέχει το Κουρδικό. 

Source :Εφημερίδα " Το Παρόν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου