Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Εθνική στρατηγική για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας

ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ
kzakinthinos@pegasus.gr
«Με ταχείς ρυθμούς προχωρεί το ΥΠΕΚΑ στην υλοποίηση της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής με προτεραιότητα στην εξεύρεση, εξασφάλιση και διαχείριση ενεργειακών πόρων, προκειμένου να εγγυηθούμε την ασφαλή, ομαλή, αδιάλειπτη και αξιόπιστη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενεργειακή ασφάλεια της νοτιοανατολικής αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης» όπως επεσήμανε ο κ. Μανιάτης, μιλώντας στο Ελληνο-Κινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας.


Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ έκανε ειδική μνεία στις εξελίξεις με την κατασκευή των ενεργειακών αγωγών IGI, I.G.B, South Stream και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, η υλοποίηση του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου, μέσα από την επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου IGI, έργο καίριας σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, θα πρέπει να ξεκινήσει τη λειτουργία του το συντομότερο δυνατό. Οι πιθανές μελλοντικές επεκτάσεις του σε χώρες όπως η Αλβανία και η FYROM, μαζί με την υλοποίηση του ελληνοβουλγαρικού I.G.B, δημιουργούν ένα ισχυρό ευρωπαϊκό πλέγμα παροχής φυσικού αερίου, στο οποίο η Ελλάδα αποκτά ρόλο - κλειδί. Η γεωπολιτική θέση της χώρας ενισχύεται επίσης με την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, έργου μεγάλης σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης.

Ο Γιάννης Μανιάτης επανέλαβε τα στοιχεία της πρόσφατης μελέτης του ΙΓΜΕ που αποτιμά τα μεταλλευτικά αποθέματα του υπεδάφους της χώρας σε περίπου 28 δισ. ευρώ. «Η Ελλάδα, σε παγκόσμια κλίμακα, είναι η μοναδική χώρα παραγωγής χουντίτη, πρώτη χώρα παραγωγής περλίτη, δεύτερη χώρα παραγωγής κίσσηρης και μπεντονίτη, τέταρτη παραγωγός αλουμίνας στην Ε.Ε., καθώς και πρώτη στην εξαγωγή προϊόντων λευκόλιθου/μαγνησίτη στην Ε.Ε. Το παραγόμενο σιδηρονικέλιο εξάγεται στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ανοξείδωτου χάλυβα καλύπτοντας το 7% των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς». Σήμερα στον κλάδο της εξόρυξης απασχολούνται περίπου 23.000 άμεσα εργαζόμενοι και περισσότεροι από 100.000 έμμεσα εργαζόμενοι. Οι πωλήσεις μεταλλευμάτων, βιομηχανικών ορυκτών, μαρμάρων και κατεργασμένων μεταλλουργικών προϊόντων ξεπερνούν κάθε χρόνο το 1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 80%, αντιστοιχούν σε εξαγωγές. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα αδρανή υλικά, αξίας άνω των 400 εκατ. ευρώ. Η Χαλκιδική αποτελεί μία βιώσιμη και «πλουτοπαραγωγική δεξαμενή» μετάλλων, με 12 δισ. ευρώ αξία σε περιεχόμενα κοιτάσματα που απαντώνται στο υπέδαφός της.

ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης, για την προσέλκυση των επενδύσεων στον τομέα της μεταλλευτικής δραστηριότητας περιλαμβάνονται απόλυτα στοχευμένες δράσεις. Πριν από λίγες μέρες, μας παραδόθηκε το πόρισμα για την αξιοποίηση του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού τριάντα (30) Δημόσιων Μεταλλείων της χώρας, από ένα σύνολο 100 και πλέον που πρόκειται να εξετασθούν. Η συνολική αξία των αποθεμάτων των ορυκτών που εξετάζονται από την επιτροπή ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ. Το πόρισμα προτείνει την ένταξη επτά (7) περιοχών σε τρεις (3) ευρύτερους χώρους, με ενιαία γεωγραφικά, κοιτασματολογικά, περιβαλλοντικά και τεχνικά χαρακτηριστικά. Για κάθε έναν από τους χώρους αυτούς, προετοιμάζεται Δημόσιος Διεθνής Διαγωνισμός για την εκμίσθωσή του. Οι προτεινόμενοι χώροι ανήκουν στους Νομούς Κιλκίς και Ροδόπης και αφορούν σε πορφυρικά κοιτάσματα χαλκού , χρυσού σε μεικτά θειούχα, καθώς και αντιμονίτη. Είναι η πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους που γίνεται μια τόσο σοβαρή δουλειά τεκμηρίωσης για τον αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο της χώρας μας
Source : .http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου