Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η υπερθέρμανση του πλανήτη

Κακά νέα περιμένουν τους αντιπροσώπους 180 χωρών που ξεκινούν σήμερα στη Βόννη συνομιλίες δύο εβδομάδων σχετικά με τη δυνατότητα σύναψης νέας παγκόσμιας συμφωνίας γύρω από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Τα αέρια του θερμοκηπίου τα οποία ευθύνονται για την αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη αυξάνονται αντί να μειώνονται μετά από προσπάθειες 20 ετών, φθάνοντας σε νέα επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).
Άλλα δυσάρεστα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύσκεψη της Βόννης περιλαμβάνουν την πυρηνική καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι τον Μάρτιο με αποτέλεσμα να παραμερίσει την επιθετική πολιτική της Ιαπωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης παρακίνησε χώρες σαν τη Γερμανία να επισπεύσουν τον παροπλισμό των πυρηνικών ενεργειακών της σταθμών, οι οποίοι ανεξάρτητα από τα άλλα μειονεκτήματά τους έχουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τώρα οι αναλυτές εκτιμούν πως η Ιαπωνία θα στραφεί βραχυπρόθεσμα στην αύξηση της καύσης ορυκτών καυσίμων.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ΙΕΑ, η επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε όλο τον κόσμο δεν κατόρθωσε να συγκρατήσει την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οι οποίες ανήλθαν σε 30 γιγατόννους πέρσι, δηλαδή 5% περισσότερο από το προηγούμενο ρεκόρ του 2008. Δήλωσε, δε, πως με τις ενεργειακές επενδύσεις να αφορούν κυρίως τις υποδομές που τροφοδοτούνται με άνθρακα και πετρέλαιο, αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει την προσεχή δεκαετία.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΙΕΑ, Fatih Birol, οι ενεργειακές αυτές τάσεις πρέπει να αφυπνίσουν τον κόσμο, καθώς τα στοιχεία μαρτυρούν ένα «σοβαρό πισωγύρισμα» των ελπίδων περιορισμού της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας της Γης στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οποιαδήποτε άνοδος πάνω από αυτά, πιστεύουν οι επιστήμονες, θα οδηγήσει σε καταστροφικές κλιματικές αλλαγές επηρεάζοντας τις προμήθειες νερού και τη παγκόσμια γεωργία, αυξάνοντας τις καταστροφικές καταιγίδες και ανεβάζοντας τη στάθμη της θάλασσας σε βαθμό κινδύνου για τις παράκτιες κατοικημένες περιοχές.
Η σύσκεψη της 6-17 Ιουνίου στη Βόννη θα προετοιμάσει επίσης την συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τη λήψη σχετικών αποφάσεων που θα γίνει στο Ντουρμπάν της Ν. Αφρικής στο τέλος του έτους και στην οποία αναμένεται μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των πλουσίων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι φτωχές χώρες τονίζουν πως η πλούσια Δύση, οι βιομηχανίες της οποίας μολύνουν την ατμόσφαιρα τα τελευταία 200 χρόνια, δεν κάνει όσα πρέπει για τη μείωση της μελλοντικής μόλυνσης.
Μία έκθεση του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου της Στοκχόλμης που δημοσιεύτηκε χθες από την Oxfam εκτιμά πως το 60% των υπεσχημένων – μετά την σύσκεψη για τη κλιματική αλλαγή της Κοπεγχάγης - μειώσεων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες. Όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, η Κίνα που είχε υποσχεθεί να μειώσεις τις εκπομπές της σε σχέση με το ΑΕΠ της κατά 40-45%, θα τις περιορίσει δύο φορές παραπάνω συγκριτικά με τις ΗΠΑ ως το 2020.
Τέλος, ένα άλλο σημείο διαμάχης στη Βόννη θα είναι η τύχη του Πρωτόκολλου του Κιότο, της συμφωνίας του 1997 που έβαζε όρια στις εκπομπές των βιομηχανικών χωρών και η οποία λήγει το 2012. Οι πλούσιες χώρες που δεσμεύονται από το Πρωτόκολλο αντιστέκονται στη πίεση να επεκτείνουν τις δεσμεύσεις τους μετά το 2012 εκτός και εάν οι αναδυόμενες οικονομίες όπως οι Κίνα, Ινδία, Βραζιλία δεχθούν παρόμοιες δεσμεύσεις.
Σημειώνεται πως οι διαπραγματευτές πρέπει να εξετάσουν τις επιλογές της συνδιάσκεψης στο Ντουρμπάν για το πώς θα εξασφαλίσουν 100 δις. δολ. για το Πράσινο Κλιματικό Ταμείο που δημιουργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για την ενίσχυση των χωρών που θα πληγούν από την παγκόσμια υπερθέρμανση. Μία πιθανή πηγή κεφαλαίων, όπως προτείνει η Oxfam, είναι η επιβολή φόρου στη διεθνή αεροπορική και ναυτιλιακή κίνηση.
Source : enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου