Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Αντιμετώπιση των σχεδιασμών της Αγκυρας στην Θράκη

Ο ελληνικός σχεδιασμός για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να κυριαρχείται απο την πεποίθηση οτι η κινητοποίηση των εξτρεμιστών δεν θα γίνει αυθόρμητα , αλλά στο πλαίσιο μεθοδικού και λεπτομερειακού σχεδιασμού της Αγκυρας σε χρόνο που θα επιλέξει η ίδια όταν και όποτε αποφασίσει να κινηθεί. Η αποδοτικότερη λύση είναι η πρόληψη που θα επιτρέψει όχι μόνο την αποφυγή εμφάνισης αρνητικών καταστάσεων , αλλά και θα αποτελέσει φραγμό στα σχέδια της Αγκυρας. Ως τέτοια προληπτικά μέτρα μπορούν να θεωρηθούν :
1. Η άμεση ελληνοποίηση της παιδείας.
2. Η συστηματική οικονομική ενίσχυση και ανάπτυξη της περιοχής
3. Η δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής να ελέγχεται ώστε να είναι απολύτως σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις.
4. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων. Η αίσθηση ατιμωρησίας και το φαινόμενο της απαγγελίας ελαφρύτερων κατηγοριών και επιβολής ποινών με αναστολή γι αδικήματα όπως η κατασκοπεία , η αντιποίηση αρχής , η προσβολή συμβόλων και προσώπων θα πρέπει να εκλείψει. Η επιείκεια της ελληνικής δικαιοσύνης εκλαμβάνεται ως αδυναμία με όλα τα σχετικά αρνητικά αποτελέσματα στην εμπέδωση της έννομης τάξης.
5. Η συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση των εξτρεμιστών που ακουσίως ή εκουσίως έχουν μετατραπεί σε όργανα εκτέλεσης εντολών και σχεδίων από το εξωτερικό
6. Η ύπαρξη οοκληρωμένου σχεδίου για τον έλεγχο των επικίνδυνων για την εθνική ασφάλεια και δημόσια τάξη.
7. Η ύπαρξη σχεδίου ελέγχου των τοπικών ΜΜΕ, έτσι ώστε σε κατάσταση κρίσης να μην δημιουργήσουν αρνητικά αποτελέσματα για την ελληνική πολιτεία.
8. Η λήψη κατάλληλων μέτρων για την εφαρμογή σχεδίων εσωτερικής ασφάλειας , με κύρια συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών.
9. Η ενίσχυση τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή. Ο έλεγχος των εξτρεμιστών και η αντιμετώπισή τους είναι κυρίως έργο αστυνομικό την περίοδο της ειρήνης αλλά και κατά την εμφάνιση μιας κρίσης.
Πηγή : Περιοδικό " Στρατιωτική και Γεωπολιτική Ισορροπία" τ. 14 Απρ. 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου