Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Η γέννηση ενός νέου κράτους

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ
mitsimakris@gmail.com
Οι κάτοικοι της Τζούμπα, της πόλης που θα γίνει η νέα πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν αλλά και συνολικά τα 8,7 εκατομμύρια άτομα που κατοικούν στην περιοχή πανηγύρισαν στο άκουσμα του επίσημου αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του Ιανουαρίου. Το 98,8% ψήφισε την ανεξαρτητοποίησή του από το Βορρά. Αισθάνονται δικαιωμένοι, ανακουφισμένοι έπειτα από χρόνια καταπίεσης, αποφασισμένοι να προχωρήσουν μπροστά. Ο Βορράς ήταν πάντα ισλαμικός, ο Νότος χριστιανικός και ανιμιστικός. Ο Βορράς ήλεγχε και ελέγχει τα κοιτάσματα πετρελαίου που βρίσκονται στο Νότο
. Εκατομμύρια άτομα πέθαναν σε εμφύλιες διαμάχες, ενώ όσοι επιβίωσαν ζουν σε μία από τις πλέον υπανάπτυκτες χώρες παγκοσμίως. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 85% των κατοίκων του Νότιου Σουδάν είναι αναλφάβητοι… ή ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των 15χρονων κοριτσιών είναι πιθανότερο να πεθάνουν κατά τη γέννηση των παιδιών τους παρά να μορφωθούν. Ωστόσο, η ατμόσφαιρα στην Τζούμπα είναι πανηγυρική. Αισθάνονται έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το μέλλον τους μόνοι τους, να θέσουν πιο γερά θεμέλια για ένα νέο κράτος, να φτιάξουν δρόμους, να χτίσουν σχολεία και νοσοκομεία. Οι επενδυτές σιγά σιγά μεταβαίνουν στην πόλη, καθώς δεν υπάρχουν ούτε ξενοδοχεία για να φιλοξενήσουν τις διπλωματικές αποστολές. Από εδώ και στο εξής στο Νότιο Σουδάν θα επικρατεί εργασιακός και κατασκευαστικός οργασμός.

Στην αντίπερα όχθη, το δημοψήφισμα δημιουργεί κι ένα ακόμη κράτος. Εκείνο του Βορρά, το οποίο θα πρέπει να μάθει να ζει με την πιο σκληρή εφαρμογή της σαρία, καθώς ο πρόεδρός του, Ομάρ Αλ Μπασίρ, δήλωσε ξεκάθαρα την πρόθεσή του αυτήν, αν και στην περιοχή ζουν κι άλλες εθνικότητες και πιστοί άλλων θρησκειών. Θα πρέπει ακόμη να διευθετήσει με το Νότο κι άλλα ακανθώδη θέματα, όπως τα σύνορα, το καθεστώς της Αμπιγέι, μιας διαφιλονικούμενης αλλά εύφορης περιοχής η οποία θα αποφασίσει με δημοψήφισμα σε ποια πλευρά των γραμμών θέλει να ενταχθεί. Θα πρέπει να διευθετήσει το θέμα του πετρελαίου, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματοδότη του Βορρά -όπου βρίσκονται, δηλαδή, και οι αγωγοί που το διοχετεύουν παντού, αν και οι πηγές του βρίσκονται στο Νότο.

ητήματα
Πάρα πολλά είναι τα ζητήματα που προκύπτουν ή ενδέχεται να προκύψουν από τη δημιουργία του καινούργιου κράτους. Τι θα γίνει ακόμη με το χρέος της χώρας των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων; Θα απομονωθεί περισσότερο ο Βορράς λόγω ισλαμοποίησής του προσεταιριζόμενος το Ιράν ή τη Συρία; Υπάρχει περίπτωση λόγω της δημιουργίας του νέου κράτους και λόγω του αιγυπτιακού ρεύματος της αντίδρασης να συμβεί κάτι αντίστοιχο στο Βορρά;

Μια, επίσης, έντονη ανησυχία κυριεύει σύσσωμη την αφρικανική ήπειρο. Οι αφρικανικές χώρες απέκτησαν τα σύνορά τους εδώ και διακόσια χρόνια με αυθαίρετο τρόπο, όταν οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις απλώς τράβηξαν κάθετες γραμμές, χωρίζοντας φυλές, έθνη ακόμη και οικογένειες μεταξύ τους. Μπορεί, λοιπόν, να ζητήσουν κι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα με το Σουδάν τη διενέργεια αντίστοιχων δημοψηφισμάτων; ‘Η μήπως η ανεξαρτητοποίηση του νότιου Σουδάν μπορεί να σημάνει την απαρχή αλλαγών; Δηλαδή, για να μη βρεθούν προ εκπλήξεων άλλες κυβερνήσεις, να ξεκινήσουν να ασχολούνται περισσότερο με αντίστοιχα αιτήματα απομακρυσμένων περιοχών και περιθωριοποιημένων ατόμων; Ειδικοί, πάντως, εκτιμούν ότι είναι αρκετά μακρινό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες το δρόμο που χαράζει το νότιο Σουδάν, καθώς οι αγορές πιέζουν την ήπειρο για περισσότερη ολοκλήρωση και την ίδρυση θεσμών ένωσης και όχι διάσπασης.
Source : Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου