Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Επίσκεψη στην Αθήνα του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών

Τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα και συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλια όσο και με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου πραγματοποιεί από τις 12 ως τις 14 Ιανουαρίου ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και βασικός κυβερνητικός εταίρος του Βενιαμίν Νετανιάχου επισκέπτεται την Αθήνα στην τέταρτη υψηλού επίπεδου συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών μετά από την «κρίση του στολίσκου» το περασμένο καλοκαίρι ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Αγκυρα. Εχει προηγηθεί η ανταλλαγή επισκέψεων των δύο Πρωθυπουργών και η επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα αλλά και του υπουργού Επικρατεία με αρμοδιότητα τις Επενδύσεις κ. Χ. Παμπούκη στο Ισραήλ.

Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για «πρωτοφανή πύκνωση στις σχέσεις Ελλάδος και Ισραήλ». Η ενίσχυση των επαφών προχωρά με ταχύτητα μετά την κρίση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, αλλά και οι δύο πλευρές προσπαθούν να μη συσχετίσουν τις δύο εξελίξεις. Μάλιστα, όπως είχε συζητηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη Δρούτσα στο Ισραήλ, κερδίζει έδαφος το μοντέλο του κοινού υπουργικού συμβουλίου που έχει υιοθετηθεί και μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας.

Το συγκεκριμένο μοντέλο θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει γρήγορα η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η άμυνα και η ασφάλεια. Η αύξηση του αριθμού των ισραηλινών τουριστών στα ελληνικά νησιά το περασμένο καλοκαίρι έγινε ευμενώς δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ η υψηλή τεχνογνωσία των Ισραηλινών στη διαχείριση των υδάτων και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι αμελητέα. Επίσης το Ισραήλ έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να εξάγει μελλοντικά φυσικό αέριο στην Ελλάδα όταν προχωρήσει η εκμετάλλευση του γιγαντιαίου κοιτάσματος Λεβιάθαν.

Στο πρόγραμμα του κ. Λίμπερμαν περιλαμβάνεται και συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο. Αλλωστε, οι Ισραηλινοί δείχνουν να βιάζονται να προχωρήσει η διμερής αμυντική συνεργασία. Ενδιαφέρονται επίσης και για συγκεκριμένες αμυντικές προμήθειες. Θέλουν να συμμετάσχουν στην επόμενη παρτίδα των πυρομαχικών των αρμάτων Leopard 2, ενώ ενεργό παραμένει το ενδιαφέρον τους για την πώληση συστημάτων αναβάθμισης βομβών αέρος - εδάφους τύπου SΡΙCΕ 1000/2000 που δίνουν ευστοχία και αυξημένο βεληνεκές.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου