Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΗΠΑ: Δεν συνδέονται Κυπριακό και έρευνες για φυσικό αέριο

Το θέμα των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο δεν είναι εμπόδιο στη διαδικασία λύσης του κυπριακού, δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Λευκωσία.

«Πραγματικά δεν βλέπω καμιά σύνδεση μεταξύ αυτών των δυο θεμάτων», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και πρόσθεσε : «Οι πολλές πηγές ενέργειας είναι κάτι που οι ΗΠΑ ισχυρώς υποστηρίζουν για την Ευρώπη. Θα είναι καλό για την Κύπρο. Είμαστε προετοιμασμένοι να βοηθήσουμε. Όπως ξέρετε, αμερικανική εταιρεία εμπλέκεται στην ανάπτυξη των ενεργειακών πηγών της Κύπρου. Νομίζουμε αυτό είναι πολύ θετικό και αν ωφελήσει τις πολλές πηγές ενέργειας της Ευρώπης και την προμήθεια της ενέργειας για την Κύπρο, αυτό είναι καλό»

Ο κ. Γκόρντον εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Κυπριακό δεν είναι στα πρόθυρα λύσης και πρόσθεσε ότι θα ήθελε τα πράγματα να ήταν πιο μπροστά από ό,τι είναι τώρα.

Ωστόσο, είπε ότι είναι ενθαρρυμένος από το γεγονός ότι κατά τις επαφές του στην Κύπρο διαπίστωσε πως υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές για συνέχιση της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων, παρόλο, σημείωσε, ότι «σε κάποια σημαντικά θέματα υπάρχει διαφορετική προοπτική».

Η Ουάσιγκτον, τόνισε, δεν θεωρεί πως θα ήταν ωφέλιμο να αποφασίσουν άλλοι για το σχέδιο που θα τεθεί ενώπιον των δύο πλευρών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, είναι πεπεισμένες ότι ο καλύτερος τρόπος για λύση του Κυπριακού, είναι η συνέχιση της «κυπριακής ιδιοκτησίας» διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ερωτηθείς, κατά πόσο θεωρεί ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, ο κύριος Γκόρντον απάντησε ότι δεν πιστεύει πως κλείνουν παράθυρα και υπέδειξε ότι είναι πραγματική ευκαιρία για τις εμπλεκόμενες πλευρές να εκμεταλλευθούν τη δυναμική που υπάρχει.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου