Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ο επενδυτικός πεντάλογος του Πεκίνου πυξίδα για το έξυπνο χρήμα

Του Ηλία Μπέλλου

Πυξίδα για το έξυπνο χρήμα διεθνώς αναδεικνύεται η επενδυτική στρατηγική του Πεκίνου καθώς το αστρονομικό ύψος των κεφαλαίων που διαθέτει είναι ικανό να διαμορφώσει τάση στις αγορές. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα, καθώς όπως διαπιστώνεται ολοένα και περισσότεροι επενδυτές αναζητούν τρόπους να μιμηθούν τους Κινέζους. Δεδηλωμένη στρατηγική επιλογή της Κίνας είναι η διαφοροποίηση των επενδύσεών της πέραν του δολαρίου και των αμερικανικών τίτλων χρέους.

Με αυτό τον τρόπο το Πεκίνο επιτυγχάνει ένα διπλό στόχο. Πρώτον, πιέζει την αξία του δολαρίου χαμηλότερα συμπαρασύροντας και την αξία του δικού της γουάν. Δεύτερον, οδηγεί υψηλότερα τα νομίσματα των αναδυόμενων και των άλλων αγορών στις οποίες τοποθετείται, με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο ο αντίκτυπος στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Πουλώντας δολάρια για να αγοράσει ευρώ ή τουρκικές λίρες, το δικό της νόμισμα υποχωρεί μαζί με το δολάριο αφού είναι συνδεδεμένο με αυτό.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που αποκτά η Κίνα είναι τεράστια. Αποτελούν δε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που ανησυχούν αυτή τη στιγμή την Ουάσιγκτον αλλά και τις άλλες αναπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες ζητούν απελευθέρωση και ταχεία ανατίμηση του γουάν.

Όλα εξηγούνται από τον στρατηγικό πεντάλογο των κινεζικών επενδύσεων όπου συνοψίζονται οι προτεραιότητες του Πεκίνου σύμφωνα με οικονομικούς και πολιτικούς παρατηρητές. Αυτές οι πέντε βασικές αρχές είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της κινεζικής οικονομίας μέσω του φτηνού γουάν, η αύξηση των αποδόσεων των επενδεδυμένων κεφαλαίων, η ενίσχυση της οικονομικής επιρροής σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο περιορισμός του ρίσκου που συνεπάγεται η μεγάλη έκθεση στο δολάριο και η διασφάλιση των πρώτων υλών και των υποδομών που χρειάζεται για την ανάπτυξή της.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κινεζική απόβαση στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον για τις μεταφορές και τη ναυτιλία. Έτσι αγγλοσαξονικά επενδυτικά blogs όπως το seekingalpha.com και το fool.co.uk, στα οποία γράφουν ιδιαίτερα οξυδερκείς επενδυτές και από τα οποία ενημερώνεται το έξυπνο χρήμα, συστήνουν ήδη «follow the Chinese». Ακολουθήστε τους Κινέζους. Μια σχετική επενδυτική κίνηση ήταν η τοποθέτηση κεφαλαίων σε ελληνικές ναυτιλιακές εισηγμένες στη Wall Street, οι οποίες αναμένεται να ευνοηθούν από τη δημιουργία ταμείου χρηματοδότησης 5 δισ. δολ. από το Πεκίνο. Εφοπλιστές όπως οι κ. Οικονόμου, Αγγελικούσης και Παλιός είδαν ήδη έμπρακτο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές τους ή τα ομολογιακά χρεόγραφά τους.

Δημιουργεί τάσεις στις αγορές ο Κόκκινος Δράκος

ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ των αναδυόμενων αγορών έχουν ανατιμηθεί δραματικά τον τελευταίο μήνα. Η ινδική ρουπία έχει ενισχυθεί κατά 4,7%, το βραζιλιάνικο ρεάλ κατά 3,3%, το νοτιοκορεατικό γουόν κατά 4,2% και το μεξικάνικο πέσο κατά 4,8%. Από την αρχή του έτους το ρεάλ είναι 61% υψηλοτέρα σε όρους δολαρίου. Το κινεζικό οπλοστάσιο, δηλαδή τα συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτει προς επένδυση, έχει αυξηθεί κατά 15% το τελευταίο έτος. Το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε αμερικανικό κρατικό χρέος.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία κατείχε αμερικανικά ομόλογα αξίας 846,7 δισ. δολ. Από το Σεπτέμβριο του 2007 έχει ιδρύσει ένα κρατικό επενδυτικό fund, το China Investment Corp, το οποίο έχει προικοδοτήσει με κεφάλαια ύψους 200 δισ. δολ., που αποστολή έχει να ενισχύσει την προσπάθεια διαφοροποίησης των κινεζικών κεφαλαίων σε άλλες οικονομίες πέραν της αμερικανικής.

Η στρατηγική της έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του ποσοστού των παγκόσμιων αποθεμάτων που είναι τοποθετημένα σε δολάρια από 73% το 2001 στο 63% τον περασμένο Ιού- νιο, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Το μερίδιο του ευρώ έχει επίσης περιοριστεί από 28% τον Σεπτέμβριο του 2009 σε 26,5 τον Ιούνιο. Η στροφή στις αναδυόμενες και σε μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα έχει αποκτήσει momentum και οδηγεί τις επενδυτικές επιλογές ολοένα και περισσότερων κεφαλαίων.

Ποντάρουν στις αναδυόμενες

Τις κινήσεις της Κίνας δεν τις ακολουθεί μόνο το έξυπνο χρήμα αλλά και άλλες κεντρικές τράπεζες που έχουν παρόμοιους στόχους, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων αξίας 8,7 τρισ. δολ. να εγκαταλείπει το δολάριο. «Θα διαφοροποιήσουμε ακόμα περισσότερο τα συναλλαγματικά μας αποθέματα ώστε να περιλάβουν όχι μόνο μικρότερες χώρες αλλά και επιλεγμένες αναδυόμενες οικονομίες», δήλωσε ευθαρσώς ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας Zhou Xiaochuan. Το Πεκίνο έχει τριπλασιάσει τις επενδύσεις του στη Νότιο Κορέα αυξάνοντας την αξία τους στα 4,6 δισ. δολ. μέσα στο 2010 σύμφωνα με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Σεούλ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης του Περού Julio Velarde δήλωσε πριν από ένα μήνα έκπληκτος με το γεγονός ότι κεντρικές τράπεζες όπως η κινεζική αγοράζουν ομολογιακό χρέος της χώρας αποτιμημένο σε σολ, το τοπικό νόμισμα. Η στρατηγική της Κίνας είναι μάλιστα η ενδεικνυόμενη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,2% για τις αναπτυγμένες οικονομίες έναντι 6,4% για τις αναδυόμενες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου