Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Ρεσιτάλ αδιαλλαξίας από Αγκυρα .

Σκληρή γραμμή υιοθετεί η Αγκυρα λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου πρακτικά θα τεθεί το ερώτημα της επανεξέτασης της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας.

Σε κάθε επίπεδο Τούρκοι αξιωματούχοι αγνοούν επιδεικτικά τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα τους έναντι της ΕΕ και της Κύπρου, επιδιώκοντας ουσιαστικά την απόσπαση «λευκής επιταγής» από την ΕΕ.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αγκυρα, κ. Μαρκ Πιερίνι, είχε μακρά συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υφυπουργό Εξωτερικών Φ. Σινιρίογλου, διερευνώντας τις τουρκικές προθέσεις εν όψει Δεκεμβρίου.Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στους κοινοτικούς πρέσβεις στην Αγκυρα ο κ. Πιερίνι, η Τουρκία επιμένει απολύτως στη θέση της για το ζήτημα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης με την Κύπρο και θέτει τρεις «κόκκινες γραμμές» («Red Lines») ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.Οι τρεις κόκκινες γραμμές, όπως τις μετέφερε στην Αθήνα με τηλεγράφημά του ο πρέσβης στην Αγκυρα κ. Φ. Ξύδας, είναι οι εξής:

1.Να μη συνιστά αναγνώριση της Κύπρου (σ.σ.: το άνοιγμα των λιμανιών)

2.να μη συνδεθεί με τις διακοινοτικές συνομιλίες

3.να υπάρξει άμεση προώθηση του απευθείας εμπορίου με το ψευδοκράτος.

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό, εκφράζοντας «απογοήτευση» για την έλλειψη προόδου, αλλά και για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Ο κ. Σινιρίογλου, απαντώντας ουσιαστικά στις επισημάνσεις του κ. Πιερίνι για την ανάγκη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων έναντι της Κύπρου, αντέτεινε ότι πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας βρίσκονται σε κομβικό σημείο, καθώς παραμένουν παγωμένα οκτώ Κεφάλαια λόγω της μη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ενωση με την Κύπρο, έξι Κεφάλαια κρατά παγωμένα η Λευκωσία και πέντε Κεφάλαια (το ένα συμπίπτει με αυτά που έχει παγώσει η Κύπρος) μένουν κλειστά από τη Γαλλία, καθώς η κυβέρνηση Σαρκοζί θεωρεί ότι το άνοιγμά τους συνεπάγεται την προοπτική της πλήρους ένταξης, με την οποία είναι αντίθετος ο Γάλλος πρόεδρος.

Η βελγική προεδρία ενημέρωσε την Ευρωβουλή ότι η αδυναμία της Αγκυρας να εκπληρώσει τα απαραίτητα τεχνικά κριτήρια, ίσως τελικά δεν επιτρέψει το άνοιγμα του κεφαλαίου αυτού που προγραμματίζεται για τις 22 Δεκεμβρίου.Στις Βρυξέλλες πάντως εντείνονται οι πληροφορίες ότι η βελγική προεδρία επιδιώκει να πείσει την Αγκυρα να προβεί σε μια αιφνιδιαστική κίνηση «καλής θέλησης», ανοίγοντας έστω και ένα λιμάνι σε κυπριακά πλοία ή επιτρέποντας τη διέλευση των κυπριακών αεροσκαφών από τον τουρκικό εναέριο χώρο με αντάλλαγμα το ξεμπλοκάρισμα κεφαλαίων των ενταξιακών συνομιλιών.

Επισήμως πάντως ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Σ. Βανάκερε δήλωσε ότι η επιδίωξη της προεδρίας είναι η πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου