Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Θα βγάλουν... λαγό από το καπέλο οι Ευρωπαίοι ηγέτες;

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Οι επενδυτές συνεχίζουν να δίνουν στο ευρώ το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Ωστόσο σοβαρές «ρωγμές» αρχίζουν να εμφανίζονται.

Εκτός κι αν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βγάλουν έναν πολύ πειστικό… λαγό από το καπέλο τους κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών σήμερα και αύριο, το μέλλον του νομίσματος θα θεωρηθεί για μία ακόμη φορά αμφίβολο.

Στο μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος μήνα, το ευρώ δέχτηκε ικανοποιητική στήριξη, προσελκύοντας αρκετούς αγοραστές ώστε να διαπραγματεύεται πάνω από τα 1,30 δολάρια, παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις στις υπερχρεωμένες χώρες της «περιφέρειας» της Ευρωζώνης.

Το ευρώ άντλησε μέρος της ισχύος του από την αδυναμία του δολαρίου μετά την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ. Επίσης ωφελήθηκε από τις εκτιμήσεις ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα θεσπίσουν ένα πιο μακροπρόθεσμο μηχανισμό διάσωσης για να αποτρέψουν τις κρατικές χρεοκοπίες.

Παρ’ όλα αυτά, όσο πλησιάζει η σύνοδος κορυφής και τα συμπεράσματά της, τόσο λιγότερο πιθανό μοιάζει το μόνιμο σχέδιο.

Οι προτάσεις που έγιναν πριν λίγες εβδομάδες για την έκδοση ευρωομολόγων έχουν ουσιαστικά παγώσει, ενώ ακόμη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet παραδέχτηκε αυτή την εβδομάδα ότι δεν του αρέσει η ιδέα.

Αναμφίβολα, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν τάσσεται υπέρ τους, δεδομένου ότι τα ομόλογα θα σήμαιναν ότι η Γερμανία πρέπει να παρέχει και νέες επιδοτήσεις, μέσω υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων, για τους φτωχότερους γείτονες.

Σε χθεσινή της ομιλία, η Merkel δεν κατάφερε να ενισχύσει τις προσδοκίες της αγοράς για κάποιο «μαγικό» στη σύνοδο, εμμένοντας κυρίως στις εκκλήσεις για βαθύτερη οικονομική προσαρμογή.

Συνεπώς υπάρχουν ακόμη πολλές αμφιβολίες για το αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμβιβαστούν με άλλα σχέδια όπως την αύξηση του μεριδίου της Ε.Ε. στο ταμείο διάσωσης ή την αύξηση των κεφαλαίων της ΕΚΤ ώστε να συνεχίσει να σταθεροποιεί τις αγορές ομολόγων της «περιφέρειας».

Στο μεταξύ ωστόσο, οι πιέσεις της αγοράς για ευρωπαϊκές ενέργειες εντείνονται.

Μπορεί η Moody’s να επέμεινε χθες ότι η προειδοποίησή της για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ισπανίας δεν σημαίνει ότι η χώρα θα πτωχεύσει. Ωστόσο το χρονικό σημείο της προειδοποίησης του οίκου και η έμφαση που δίνει στα χρέη της Ισπανίας δεν θα βοηθήσει το ευρώ.

Ούτε οι φόβοι για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στο Βέλγιο και την Ιταλία. Το Βέλγιο δέχτηκε την υποβάθμιση του outlook για την πιστοληπτική του ικανότητα σε «negative» από «stable» από την Standard & Poor’s καθώς η ανικανότητα της χώρας να συνθέσει κυβέρνηση από τον Ιούλιο δεν μπορεί να εγγυηθεί δημοσιονομική πειθαρχία.

Ομοίως, η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του πρωθυπουργού Silvio Berlusconi μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της Τρίτης συνεπάγεται ότι θα έχει ακόμη λιγότερες πιθανότητες να επιταχύνει τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να επιτύχει η χώρα της χρηματοπιστωτική της αναδιάρθρωση.

Καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις ενόψει της συνόδου κορυφής, το ευρώ «κρατάει» καλά έναντι του δολαρίου.

Στοιχεία για τις κερδοσκοπικές θέσεις στο χρηματιστήριο παραγώγων του Chicago έως και την Τρίτη δείχνουν ότι, παρά όλες τις ανησυχίες για τα κρατικά χρέη, οι επενδυτές δεν σορτάρουν το ευρώ.

Ωστόσο, υπήρξαν σημάδια τις τελευταίες δύο με τρεις ημέρες ότι οι επενδυτές αρχίζουν και χάνουν την ψυχραιμία τους.

Τουλάχιστον ένα μεγάλο hedge fund εκτιμάται ότι έχει προχωρήσει σε σοβαρές ρευστοποιήσεις του κοινού νομίσματος έναντι του ελβετικού φράγκου αυτή την εβδομάδα. Επίσης, η Citigroup ανέφερε ότι η αυξανόμενη ζήτηση των τραπεζών για το δολάριο μέσω swaps ευρώ/δολαρίου, ενισχύθηκε τόσο από τις ετοιμασίες για το κλείσιμο έτους όσο και από τις ανησυχίες ότι οι εντάσεις στις χώρες της «περιφέρειας» της Ευρωζώνης θα συνεχιστούν ακόμη και μετά την αναχώρηση των Ευρωπαίων ηγετών από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

© Dow Jones Newswires

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου