Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η Κύπρος θα εκτιμήσει την αξία κατεχομένων εδαφών

Σε «μαζική εκτίμηση» των ακινήτων στην περιοχή Βαρώσια της Αμμοχώστου, την οποία από το 1974 κρατά κλειστή ο τουρκικός στρατός, προτίθεται να προβεί το RICS Κύπρου (Royal Institution of Chartered Surveyors), σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕ) Αμμοχώστου.
Πρόκειται για επιστημονική μελέτη που θα προσδιορίσει τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας το 1974 κατά τύπο και περιοχή. Στη συνέχεια, θα εκπονηθεί οικονομετρική μελέτη για να καθοριστεί η ετήσια αύξηση της τιμής των ακινήτων από το 1974 μέχρι και το 2010 και τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν.


Το έναυσμα για τη μελέτη έδωσαν οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις οποίες διαπιστώθηκε ένα σοβαρό κενό σε ό,τι αφορά τις αγοραίες αξίες και ετήσιες αυξήσεις που είχαν υιοθετηθεί σε ακίνητα Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα με το δικαιολογητικό ότι δεν υπήρχαν επαρκή συγκριτικά στοιχεία.

Σε συνέντευξη Τύπου, η διευθύντρια του RICS Κύπρου και Ελλάδας, Λιάνα Τουμάζου, ανέφερε ότι θα αναζητηθούν οι προ 1974 τίτλοι ιδιοκτησίας καθώς και τοπογραφικοί χάρτες της Αμμοχώστου.

Επίσης, θα αναζητηθούν άλλα συγκριτικά στοιχεία, όπως συμβόλαια αγοράς ή πωλήσεως ακινήτων, αποδεικτικά εισοδημάτων από ενοίκια ή πωλήσεις, τιμοκατάλογοι, διαφημίσεις ή αγγελίες πωλήσεων/ενοικιάσεων, συμβάσεις ενοικιάσεως για γραφεία, διαμερίσματα και hotel apartments, τραπεζικές υποθήκες, αποδείξεις φόρου εισοδήματος, διακανονισμοί φόρου κληρονομιάς όπου να φαίνονται αξίες κ.ά.

Η κ. Τουμάζου είπε ότι αν δεν συγκεντρωθούν ικανοποιητικά και αντικειμενικά στοιχεία η μελέτη δεν θα προχωρήσει. Διευκρίνισε ότι στόχος είναι η υλοποίηση του έργου «μακριά από κάθε πολιτική σκοπιμότητα», προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν συμμετέχει στην πρωτοβουλία, αλλά ενημερώθηκε.
http://www.nooz.gr/world/i-kipros-8a-ektimisei-tin-aksia-katexomenon-edafon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου