Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ενεργειακή συνεργασία με… σημασία

Στη συνεκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, θα προχωρήσει η Gazprom από κοινού με το Ισραηλινό δημόσιο.
Όπως ανακοίνωσε χθες σε ημερίδα της ρωσο-ισραηλινής επιτροπής εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας ο επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Gazprom, Στανισλάβ Τσιγκάνκωφ, στο φορέα που θα δημιουργηθεί για να αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, ο ρωσικός κολοσσός θα κατέχει το 50%.

Η ρωσο-ισραηλινή ενεργειακή συνεργασία δεν φαίνεται όμως πως θα σταματήσει εκεί καθώς η ρωσική κυβέρνηση εξέφρασε ανοικτά το ενδιαφέρον της να συνεργασθεί με τους Ισραηλινούς και στον τομέα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται στα χερσαία όρια της ισραηλινής επικράτειας.

Όπως δήλωσε στην ίδια ημερίδα ο Βίκτωρ Ζουμπκώφ, Πρώτος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Gazprom, η εκτενής εμπειρία του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, θα μπορούσε να χρησιμεύσει και στην περίπτωση των ενεργειακών αποθεμάτων του Ισραήλ.

«Θα επιθυμούσαμε να συνεχίσουμε τη μελέτη προγραμμάτων για την ανάπτυξη των εσωτερικών υποδομών του Ισραήλ στον τομέα του φυσικού αερίου καθώς επίσης και να συνεργασθούμε μαζί του στην διανομή ισραηλινού φυσικού αερίου και στην εξαγωγή του σε τρίτες χώρες», κατέληξε.
Γιάννης Νάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου