Αντίβαρο στην Κίνα επιδιώκει να δημιουργήσει η ηγεσία των ΗΠΑ με τη σύσφιγξη της εμπορικής συνεργασίας με την Ινδία κατά την επίσκεψη του προέδρου τους, Μπαράκ Ομπάμα, στη χώρα. Ομως, η συμμαχία ενέχει μεγάλο ρίσκο για τους Αμερικανούς, καθώς στην προσπάθειά τους να καταστήσουν την Ινδία στρατηγικό σύμμαχό τους στην περιοχή, προκαλούν τη δυσαρέσκεια της πακιστανικής ηγεσίας, που κατηγορείται ότι καλύπτει τις αντάρτικες οργανώσεις στο Αφγανιστάν οι οποίες έχουν καταφύγει στο Πακιστάν.
Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν για το εμπόριο στη συνάντηση του Ομπάμα με τον Ινδό πρωθυπουργό, Μανμοχάν Σινγκ (φωτογραφία), συμβάλλουν μεν στην αύξηση των εξαγωγών αμερικανικών προϊόντων στην Ινδία, αλλά δεν ήταν τόσο σημαντικές όσο εκείνες που είχαν συναφθεί επί του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με σημαντικότερες εκείνες της συνεργασίας στον πυρηνικό τομέα και στην άμυνα, σε σημείο που η Ινδία είναι σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο στη διεξαγωγή κοινών πολεμικών ασκήσεων με τις ΗΠΑ. Σε αντάλλαγμα για τις συμφωνίες, ο Ομπάμα φρόντισε να προωθήσει τη φιλοδοξία της Ινδίας να γίνει μόνιμο κράτος-μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ.
Η Κίνα με τη σιωπή της για τις τελευταίες αμερικανοϊνδικές συμφωνίες και με την κατανόηση που δείχνει για το ρόλο που θέλει να παίξει η Ινδία στο ΣΑ φαίνεται να υιοθετεί μια προσεκτική στάση απέναντί της, αποφεύγοντας να προκαλέσει τριβές. Αλλωστε, τα κινεζικά προϊόντα παραμένουν πιο ανταγωνιστικά από εκείνα της Ινδίας και οι Αμερικανοί επιχειρηματίες εξακολουθούν να επενδύουν κυρίως στην Κίνα και όχι στην Ινδία.
Ο «άσος» των Πακιστανών
Αντίθετα, η ηγεσία των ΗΠΑ φαίνεται ότι έχει επιδεινώσει τις σχέσεις της με την ηγεσία του Πακιστάν, το οποίο έχει ιστορική έχθρα με την Ινδία, με την οποία παραλίγο να έρθει σε πόλεμο τουλάχιστον τρεις φορές για τον έλεγχο του Κασμίρ. Η πακιστανική ηγεσία ανακοίνωσε ότι είναι βαθιά απογοητευμένη από τη στήριξη του Ομπάμα στην προοπτική να αποκτήσει η Ινδία μόνιμη θέση στο ΣΑ. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτή η ανακοίνωση; Σύμφωνα με την αμερικανική επιθεώρηση «Foreign Policy», η προσέγγιση της Ινδίας από τον Ομπάμα θα μπορούσε να του κοστίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Η πακιστανική κυβέρνηση κατηγορείται ότι υποθάλπει τους Αφγανούς αντάρτες, προσφέροντας φιλοξενία στο πακιστανικό έδαφος στις τρεις σημαντικότερες οργανώσεις τους, με πρώτη τους Ταλιμπάν. Οι οργανώσεις αυτές αποτελούν άσο στο μανίκι των Πακιστανών στις διαπραγματεύσεις τους, με τις ΗΠΑ να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη συνεργασία στους τομείς της άμυνας και των πυρηνικών. Η πακιστανική ηγεσία είχε κατηγορηθεί από την αφγανική ηγεσία ότι θα ήταν προς το συμφέρον της να αποκτήσουν ξανά οι αντάρτες την εξουσία. Αντίθετα, ο πιο πιστός σύμμαχος της αφγανικής κυβέρνησης δεν είναι οι ΗΠΑ, αλλά η Ινδία, η οποία έχει προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Αφγανιστάν από το 2001 μέχρι σήμερα, αποτελεί τον έκτο μεγαλύτερο δωρητή της χώρας και διαθέτει, πέρα από την πρεσβεία στην Καμπούλ, τέσσερα προξενεία. Επομένως, το Αφγανιστάν μετατρέπεται σε πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας.
Η αμερικανική ηγεσία καλείται να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί, ικανοποιώντας τόσο το Πακιστάν όσο και την Ινδία, για να εκπληρώσει το στόχο της στην περιοχή. Η λύση, σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, είναι να προσφέρει μεν περισσότερη βοήθεια προς την πακιστανική κυβέρνηση, όπως, για παράδειγμα, να συνάψει συμφωνία για πυρηνική συνεργασία, όπως έπραξε με την Ινδία, υπό τον όρο, όμως, ότι το Ισλαμαμπάντ θα συνεργαστεί με τα αμερικανικά στρατεύματα στην αντιμετώπιση των Αφγανών ανταρτών που καταφεύγουν στο Πακιστάν και στις ακραίες ισλαμικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα και κατηγορούνται ότι έχουν εξαπολύσει επιθέσεις στην Ινδία. Παράλληλα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να ευνοήσουν τις ινδικές επενδύσεις στο Αφγανιστάν.
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=9&artid=67243
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου