Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Συνάντηση Κίνας, Ιαπωνίας και ΗΠΑ προτείνει η Χ. Κλίντον

Συνάντηξη με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Γιανκ Τζιετσί είχε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον με αντικείμενο τις εντάσεις που προκαλούν οι εδαφικές κινεζικές διεκδικήσεις στην Ασία.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν προτείνει να φιλοξενήσουν μία συνάντηση ανάμεσα στην Κίνα, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μία προσπάθειά τους να αμβλύνουν την σινο-ιαπωνική ένταση που έχει δημιοργηθεί για μία διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή.

Η Χίλαρι Κλίντον πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες για τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από την Κίνα σχετικά με τις εξαγωγές σπάνιων ορυκτών αλλά σημείωσε ότι ακόμη πιστεύει πως ο κόσμος χρειάζεται να αναπτύξει εναλλακτικούς προμηθευτές.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί ζήτησε από τις ΗΠΑ να παραμείνουν «προσεκτικές» σχετικά με την σινο- ιαπωνική διένεξη.

«Ο Γιανγκ Τζιετσί υπογράμμισε την επίσημη θέση της Κίνας για τα νησιά Ντιαόγιου. Καλεί ακόμη τις ΗΠΑ να είναι προσεκτικές σχετικά με αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα και να σέβονται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, και να μην προβαίνουν σε ψευδείς δηλώσεις» ανέφερε η ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά από την συνάντηση ανάμεσα στην κ. Κλίντον και τον κ. Τζιετσί.

Η Χίλαρι Κλίντον επιβεβαίωσε την πλευρά της, ότι αυτές η θαλάσσιες διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ανατολικής Ασίας που άρχισε στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, παρουσία των ηγετών 10 χωρών της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και των εταίρων τους (Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα εξέφρασε χθες την έντονη δυσαρέσκειά της μετά τις υπέρ της Ιαπωνίας δηλώσεις της Κλίντον για το εδαφικό ζήτημα που έχει προκαλέσει μια σοβαρή σινο-ιαπωνική κρίση από τον Σεπτέμβριο.

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο βρίσκονται σε αντιπαράθεση για το κινεζικό νόμισμα, για εμπορικά ζητήματα και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως και οι δυο δεν έχουν συμφέρον να κλιμακωθεί η ένταση πριν από την επίσκεψη του κινέζου προέδρου Χου Τζιντάο, τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ.

Η Κλίντον πραγματοποιεί περιοδεία στην Ασία στη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθεί επίσης την Καμπότζη, τη Μαλαισία, την Παπούα-Νέα Γουινέα, την Αυστραλία και τις αμερικανικές Σαμόα.

Συμφωνία για τα σπάνια ορυκτά

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έλαβε σήμερα στο Ανόι «διαβεβαιώσεις» από τον Κινέζο ομόλογό της Γιανγκ Τζιετσί όσον αφορά τις εξαγωγές σπάνιων ορυκτών, δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Κλίντον «ζήτησε διευκρινίσεις για την κινεζική πολιτική σχετικά με τις εξαγωγές σπάνιων ορυκτών και έλαβε διαβεβαιώσεις».

Η Κίνα κατηγορείται, κυρίως από την Ιαπωνία, ότι περιορίζει την πρόσβαση στα σπάνια ορυκτά, τα οποία είναι απαραίτητα κυρίως στην ηλεκτρονική βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία. Διαθέτει το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων, ωστόσο το 97% των σπάνιων ορυκτών που πωλήθηκαν πέρυσι ήταν κινεζικής προέλευσης.

Η Κλίντον τόνισε εξάλλου ότι οι θαλάσσιες διαμάχες πρέπει να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο, δήλωση η οποία αναμένεται να εξοργίσει την Κίνα η οποία είναι υπέρ των διμερών συνομιλιών.

«Η ελεύθερη ναυσιπλοΐα και το ελεύθερο θαλάσσιο εμπόριο είναι εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ», τόνισε η Κλίντον απευθυνόμενη στους αντιπροσώπους των 16 ασιατικών χωρών που συναντώνται στο Ανόι.

«Οταν υπάρχουν θαλάσσιες κυριαρχικές διεκδικήσεις είμαστε υποχρεωμένοι να τις επιλύουμε ειρηνικά βάσει του διεθνούς δικαίου», τόνισε η Κλίντον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου