Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010
Τουρκία: Οι ναυτικοί εξοπλισμοί μίας χώρας που προτείνει στην Ελλάδα αμοιβαίο αφοπλισμό
Περισσότερες λεπτομέρειες δημοσιεύτηκαν για τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία στις 13 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του κρατικού Πανεπιστημίου METU (Middle East Technical University) χωρίς φυσικά τις γραφικές αντιδράσεις μερίδας φοιτητών που αποτελεί χαρακτηριστικό φαινόμενο των ελληνικών πανεπιστημίων όταν προκύψει ακόμα και σκέψη για τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.
Όπως ανακοινώθηκε για το πρόγραμμα ναυπήγησης των κορβετών Milgem κλάσης Ada απασχολούνται 50 εταιρείες ενώ 200 μικρότερες εταιρείες και προμηθευτές συμμετέχουν στην ναυπήγηση των πλοίων. Το κρατικό ναυπηγείο του Golcuk πρόκειται να αναβαθμιστεί μέσω επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν ώστε να μπορέσει να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα ναυπήγησης των 6 υποβρυχίων U-214TN.
Στο πρόγραμμα ναυπήγησης των υποβρύχιων η τουρκική εταιρεία Havelsan παρουσίασε τρία προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται για το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης για υποβρύχια SEDA (Sonar integrated fire control system) το οποίο διαθέτει 6 κονσόλες (2 κονσόλες για το όναρ, 1 κονσόλα για τα όπλα, 1 κονσόλα για διοίκηση και έλεγχο, 1 κονσόλα για ναυσιπλοΐα, 1 κονσόλα για τους αισθητήρες). Το σύστημα περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποσυστήματα TAS (Towed Array Sonar), FAS (Flank Array Sonar), PRS (Passive Ranging Sonar), CTA (Cylindirical Transducer Array), CHA (Cylindirical Hydrophone Array), MAS (Mine Avoidance Sonar) και ONA (Ownship Noise Analysis), ενώ το σύστημα μπορεί να αξιοποιήσει τις τορπίλες DM2A4, MK48 Mod6AT και Mk37.
Παρά τρις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς τα τουρκικά υποβρύχια δεν θα εξοπλιστούν τελικά με το SEDA αλλά προτιμήθηκε η τοποθέτηση του ISUS 90 με το τουρκικό σύστημα να λειτουργεί μερικώς συμπληρωματικά με το γερμανικό. Τα άλλα δύο συστήματα της Havelsan είναι η πλατφόρμα δοκιμής λογισμικού Sinarit και το σύστημα μετάδοσης ψηφιακής πληροφοριών DVBS. Όσον αφορά το πρόγραμμα των αντιτορπιλικών TF2000 όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν ολοκληρώθηκε η μελέτη σκοπιμότητας ενώ αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται ή έχουν ολοκληρωθεί οι ακόλουθες εργασίες.
Μελέτη των δεδομένων πλοίων που υπάρχουν ήδη σε υπηρεσία, μελέτη των απαντήσεων των 35 εταιρειών που ανταποκρίθηκαν στη δημοσίευση 46 αιτήσεων για πληροφορίες για συστήματα του πλοίου, ολοκλήρωση των μελετών που ζητήθηκαν από το TUBITAK, από Πανεπιστήμια και 17 τουρκικές εταιρείες σχετικά με την έρευνα και ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, επεξεργασία προτάσεων και προσφορών για 90 υποσυστήματα του πλοίου οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το TUBITAK και 12 τουρκικές εταιρείες, μελέτη από την Υπογραμματεία Πολεμικής Βιομηχανίας αντίστοιχων ξένων σκαφών σαν και αυτό που προτίθεται να ναυπηγήσει η Τουρκία.
Στον τομέα των εξαγωγών ναυτικών συστημάτων και σκαφών ο υπεύθυνος για ναυτικά προγράμματα της Υπογραμματείας ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας σε αυτό τον τομέα έφτασαν τα 500 εκατ. δολάρια συνολικά. Μεταξύ των πελατών της ναυπηγικής βιομηχανίας της Τουρκίας είναι:
Γεωργία (1 MRTP-20, με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 12,7 χλστ STAMP της τουρκικής Aselsan, 2 MRTP-33 με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 12,7 χλστ STAMP),
Αίγυπτος (6 MRTP-20, με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 12,7 χλστ STAMP, ενώ για το μέλλον σχεδιάζεται η αγορά αριθμού σκαφών MRTP-33 με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 25 χλστ STOP της τουρκικής Aselsan και 4 βλήματα επιφανείας-επιφανείας),
ΗΑΕ (34 MRTP-15, με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 12,7 χλστ STAMP),
Μαλαισία (10 MRTP-16, με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 12,7 χλστ STAMP με 16 ακόμα σκάφη να ακολουθούν στο μέλλον),
Πακιστάν (2 MRTP-33, με τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού πυροβόλων 12,7 χλστ STAMP και 4 βλήματα επιφανείας-επιφανείας C-705 κινεζικής κατασκευής τα οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκαν στα σκάφη),
Ρουμανία (περιπολικά σκάφη ποταμών).
Αναρτήθηκε από
Ελληνιστικά κράτη
στις
10/25/2010 09:53:00 π.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου