Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αγώνας για την διάσωση του πλανήτη


Μάχες απελπισίας ετοιμάζονται να δώσουν οι περισσότερες χώρες του πλανήτη μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο για να πετύχουν πίστωση χρόνου για τα Πρωτόκολλα του Κιότο που λήγουν το 2012, με πεδίο επιχειρήσεων τη φετινή διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές, η οποία ξεκίνησε χθες στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.
Ολέθρια σύμπτωση και θανατηφόρα υπόμνηση των συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη; Λίγες ώρες πριν αρχίσουν οι εργασίες της διάσκεψης, μια ολονύχτια σφοδρή καταιγίδα που έπληξε όλη την επαρχία Κουαζούλου - Νατάλ, στα νοτιοανατολικά της χώρας, προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν επειδή κατέρρευσαν τα άθλια καταλύματά τους -οι έξι σε παραγκουπόλεις (townships) στα περίχωρα του Ντέρμπαν. Ακόμα και η στέγη του συνεδριακού κέντρου της διάσκεψης έπαθε καταστροφές.
Λίγες οι ελπίδες
Παρά τα καιρικά προβλήματα, η διάσκεψη ξεκίνησε για να ολοκληρωθεί στις 9 Δεκεμβρίου. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, επικαλούμενος ιδιαίτερα την αγωνία των φτωχών, αναπτυσσόμενων χωρών, απηύθυνε έκκληση προς τους συμμετέχοντες εκπροσώπους 191 χωρών να συνεργαστούν ώστε να προκύψει ένα αποτέλεσμα «ισορροπημένο, δίκαιο και αξιόπιστο» και να επανακυρώσουν τα Πρωτόκολλα του Κιότο.
Εμφανίστηκε συντονισμένος με το πνεύμα του ΟΗΕ που ζητάει διαφορετική διαχείριση της γης και των υδάτων, επισημαίνοντας ότι η αρώσιμη γη έχει μειωθεί κατά 25% από διάβρωση (Λατινική Αμερική), ραγδαία ερημοποίηση (Δυτική Αφρική) και μόλυνση (Δυτική Ευρώπη).
Αλλά, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του αναπτυσσόμενου κόσμου -και της Ευρωπαϊκής Ενωσης- για περιορισμό των εκπομπών αερίων άνθρακα από τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες, λίγες είναι οι ελπίδες. Ο,τι δεν συμφωνήθηκε στην Κοπεγχάγη το 2009 και στο Κανκούν το 2010, μοιάζει εξαιρετικά απίθανο να συμφωνηθεί στο Ντέρμπαν το 2011.
Η Ε.Ε. εμφανίστηκε πρόθυμη να υπογράψει μία χρονική επέκταση ισχύος των Πρωτοκόλλων του Κιότο για τον περιορισμό των αερίων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ομως, άλλες χώρες που τα είχαν υπογράψει από το 1997, αποδεχόμενες τον περιορισμό των εκπομπών κατά 25% (άλλο εάν η τήρηση στην πράξη παραμένει αμφίβολη) όπως Ρωσία, Ιαπωνία και Καναδάς, δεν συμφωνούν. Μάλιστα, η καναδική κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε ότι η χώρα αποσύρεται από τα Πρωτόκολλα.
Και, βέβαια, είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, οι τρεις μεγαλύτερες χώρες-ρυπαντές επί Γης. Η πρώτη ουδέποτε επικύρωσε τα Πρωτόκολλα. Οι δύο άλλες ουδέποτε τα υπέγραψαν. Και των τριών όμως η ρυπογόνα δραστηριότητα, αυξανόμενη, εξακολουθεί να συμβάλλει στην πλανητική υπερθέρμανση.
Το ήδη προδιαγεγραμμένο βαρύ διαπραγματευτικό κλίμα στο Ντέρμπαν επιβαρύνει κι άλλο η απόφαση της Ινδίας και της Βραζιλίας, που συντάχθηκαν με τη θέση των άλλων πλούσιων βιομηχανικών κρατών να μην ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με νομικά δεσμευτικό περιεχόμενο ως προς τις εκπομπές πριν από το 2015. Η Ε.Ε. και οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με προοπτική κατάληξής τους το 2015.
Η βρετανική ΜΚΟ OXFAM, στο περιθώριο της διάσκεψης, τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι η «απογείωση» των τιμών στα σιτηρά εξαιτίας των συνεπειών στη γεωργία που προκάλεσαν ακραία καιρικά φαινόμενα μόνο μέσα στους τελευταίους 18 μήνες, έχει ρίξει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.