Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η Ρωσική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο

Σήμερα γνωρίζουμε τι μετέφεραν αυτά τα έξι ρωσικά πολεμικά πλοία που προφανώς μπήκαν στα χωρικά ύδατα της Συρίας. Πέρα από την επίδειξη δύναμης για να αποτρέψουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να εξαπολύσουν μια στρατιωτική επίθεση, υπήρχαν επί των εν λόγω πλοίων Ρώσοι τεχνικοί εμπειρογνώμονες έτοιμοι να βοηθήσουν τη Δαμασκό να αναπτύξει ένα εξελιγμένο σύστημα πυραυλικής άμυνας που της πούλησε η Μόσχα .


«Τα ρωσικά πολεμικά πλοία που έχουν φθάσει στα συριακά ύδατα τους τελευταίους μέρες μεταφέρανε μεταξύ άλλων, Ρώσους συμβούλους, οι οποίοι βοήθησαν τους Σύρους να εγκαταστήσουν ένα δίκτυο πυραύλων S-300 που είχε παραλάβει η Δαμασκός τις τελευταίες εβδομάδες», αναφέρει ένα άρθρο στην αγγλόφωνη εφημερίδα Al Quds Al Arabi με έδρα το Λονδίνο, αυτή την Πέμπτη.

Επικαλούμενο πηγές στη Ρωσία και τη Συρία, το άρθρο αναφέρει ότι η Μόσχα θεωρεί μια δυτική επίθεση στη Συρία ως «το πέρασμα μιας κόκκινης γραμμής που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει ο ισραηλινός ιστοτόπος Arutz Sheva .

Οι πυραύλοι S-300, οι οποίοι σύμφωνα με αυτή την έκθεση θα χρησιμοποιηθούν για να «αντιμετωπίσουν μια πιθανή επίθεση από το ΝΑΤΟ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση», είναι βαλλιστικοί  πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς έδαφος-αέρα που αναπτύχθηκαν στη Ρωσία το 1979, για την προστασία των βιομηχανικών και στρατιωτικών βάσεων από μια εχθρική επίθεση από τον αέρο ή από πυραύλους cruise.

Το σύστημα θεωρείται ως ένα από τα ισχυρότερα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο, με την ικανότητα να εντοπίζει και να παρακολουθεί  πάνω από 100 στόχους και να επιτεθεί στους 12 ταυτόχρονα. Η Ρωσία πρόσφατα προσπάθησε να πουλήσει αυτό το σύστημα στο Ιράν, αλλά η πράξη διακόπηκε λόγω της πίεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.


Η όπλιση της Συρίας με αυτά τα εξαιρετικά αποτελεσματικά μέσα αεράμυνας δεν αποτελεί καλό οιωνό για το σχεδιασμό μιας «περιορισμένης ζώνης πτήσεων» από τις δυτικές δυνάμεις.
Διάφορα άρθρα που κυκλοφόρησαν αυτή την εβδομάδα ανέφεραν ότι τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα και άλλων Αραβικών κρατών θα εισέλθουν σύντομα στον εναέριο χώρο της Συρίας, υπό την κάλυψη «ανθρωπιστικών» λόγων με την υλικοτεχνική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Μαζί με τους πυραύλους, το άρθρο αναφέρει ότι η Ρωσία έχει εγκαταστήσει πολύ προχωρημένα συστήματα ανίχνευσης ραντάρ σε όλες τις στρατιωτικές βάσεις και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Συρία.

Το σύστημα ραντάρ καλύπτει επίσης τις περιοχές στα βόρεια και νότια της Συρίας, όπου κάθε κίνηση στρατευμάτων και αεριωθουμένων  προς τα σύνορα της Συρίας θα ανιχνευθούν. 
Οι στόχοι των ραντάρ περιλαμβάνουν επίσης το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας του Ισραήλ και την τουρκική στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ», αναφέρει το άρθρο.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλαίν Ζιπέ  διαβεβαίωσε χθες τις συριακές δυνάμες της αντιπολίτευσης ότι η δύναμη του ΝΑΤΟ σχεδιάζει μια στρατιωτική επέμβαση με την επιβολή ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου και ανθρωπιστικών ζωνών» στο όνομα της προστασίας των αμάχων από τις δήθεν καταχρήσεις του καθεστώτος Αλ Άσαντ.

Η πιθανότητα αεροπορικών επιδρομών να ξεκινήσουν κατά της Συρίας υπό το πρόσχημα «ανθρωπιστικής αιτίας» γίνεται όλο και περισσότερο μεγάλη από το γεγονός ότι το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ George HW Bush έχει τοποθετηθεί κοντά στις ακτές της Συρίας τις τελευταίες ημέρες, μετά την αποχώρηση του από την παραδοσιακή του θέση, ακριβώς έξω από τα στενά του Ορμούζ.

Αυξήθηκαν οι εντάσεις και άλλο χθες, μετά την διαταγή της αμερικανικής πρεσβείας στη Δαμασκό προς τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Συρία «αμέσως», ενώ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κατά την επιστροφή του από τη Σαουδική Αραβία, ζήτησε από τους πολίτες του να αποφύγουν ταξίδια στην Συρία.

Όπως έχουμε ήδη αναφερθεί, η επίθεση στη Συρία θα μπορούσε να είναι μόνο μια αρχή για να διευκολυνθεί μια επίθεση στο Ιράν, επειδή η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί να υπερασπιστεί τον σύμμαχό της.

Source : infognomonpolitics.gr

Βρεττανο-Τουρκικές σχέσεις με φόντο την νέα Μέση Ανατολή

Λιάνα ΜυστακίδουΟι Βρετανοί παρακολουθούν ένα υπερθέαμα και ο Τούρκος Πρόεδρος ζει τον μύθο του, μέσα στη βασιλική άμαξα δίπλα στην βασίλισσα Ελισάβετ. Ακολουθεί δεύτερη άμαξα με τον πρίγκιπα Φίλιππο και τη μαντηλοφορούσα Χαϊρουνισσά.

Εικόνες βγαλμένες από τα παραμύθια…
Ο κ. Γκιουλ φιλοξενήθηκε επί δύο ημέρες στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ,προσκεκλημένος από την ίδια τη βασίλισσα, όπου έκανε τη γνωριμία του  και με όλα τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ του απένειμε το παράσημο του Μεγάλου Ιππότη «Knight Grand Cross of the order of the Bath».

Τόσες τιμές και μεγαλεία ασφαλώς γεννούν ορισμένα ερωτηματικά. Ας δούμε τι γράφουν οι Τούρκοι  δημοσιογράφοι:

Ασλί Αϊντίντασμπας (Μιλλιέτ):  «Η Ουάσιγκτον   μάθαινε από την Αγγλία τι συμβαίνει και τι μπορεί να κάνει στη Μέση Ανατολή.  Αργότερα έπαιρνε τις πληροφορίες που ήθελε από το Ισραήλ. Τώρα σφυγμομετρεί  τον παλμό της περιοχής μέσω της Αγγλίας και της Τουρκίας».

Ισμαήλ Κιοτσούκκαγια: (Γενιτσαγ): «Την ώρα που διαμορφώνεται εκ νέου η Μέση Ανατολή κι εμείς σχεδιάζουμε τη νέα εξωτερική πολιτική μας, συνάπτονται νέες συμφωνίες μεταξύ Αγγλίας-Τουρκίας-Ουάσιγτον. Το Κόμμα του κ. Ερντογάν θέλει να γράψει Ιστορία. Η λύση του ΡΚΚ και του Κουρδικού προβλήματος σχεδιάζονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Η αλλαγή πλεύσης στην πολιτική του ¨ανοίγματος¨ προς τους Κούρδους φωτογραφίζει αυτή την πραγματικότητα».

Ο Σεντάτ Σέρτογλου είχε αποκαλύψει πριν από καιρό τη μυστική συμφωνία που υπέγραψε ο Πρόεδρος Γκιουλ με τις ΗΠΑ, η οποία περιείχε εννιά άρθρα. Τώρα φαίνεται εφαρμόζεται εκείνη η συμφωνία. Το Κουρδικό θα λυθεί με μια μορφή ομοσπονδίας, όπως ήθελαν να την επιβάλουν  κάποτε και στον Οζάλ.

Αχμέτ Μπουλούτ (Γενίτσαγ): «Ο Γκιουλ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο αγγλικό Πανεπιστήμιο Exeter. Σε αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα σπουδάζουν  όλοι πολιτικοί του Ισλαμικού κόσμου και τα στελέχη των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών. Για παράδειγμα όλα τα ανώτερα στελέχη της Ισλαμικής Τράπεζας Ανάπτυξης είναι απόφοιτοι του Exeter. Το ίσιο και ο Γενικός Γραμματέας της Ισλαμικής Διάσκεψης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου.

Ο Γκιουλ δεκαπέντε χρόνια μετά τις σπουδές στην Αγγλία πήγε στις ΗΠΑ με ειδική υποτροφία του υπουργείου εξωτερικών και εκπαιδεύτηκε Leader.  Δηλαδή η Αγγλία τους εκπαιδεύει και τους στέλνει στην Αμερική να γίνουν Leader».

Ο κ. Κιουτσούκ, υποστηρίζει, επίσης, ότι την ώρα που διαμορφώνουν το «Μεγάλο Ισραήλ» θέλουν να μας το ταΐσουν ως «Νέο-οθωμανισμό»…

Οι πολλές τιμές της βασίλισσας  στο πρόσωπο του κ. Γκιουλ ασφαλώς φανερώνουν κάτι.  

Σίγουρα η γηραιά Αλβιόνα θέλει να έχει τη μερίδα του λέοντος από τη λεία της Μέσης Ανατολής. 

Την ίδια τακτική ακολούθησε και έναντι του Ελευθερίου Βενιζέλου πριν ογδόντα χρόνια. Επειδή ζήσαμε την τραγωδία  αυτής της λυκοφιλίας, ανησυχούμε έντονα για την Κύπρο, την ΑΟΖ, τα Νησιά και όλα όσα διεκδικούν οι γείτονες μας, πιθανότατα για  λογαριασμό δικό τους αλλά και για λογαριασμό άλλων…
Source :http://www.elzoni.gr