Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Πνευματική και επιστημονική αφαίμαξη

Εκτός των δυσχερών οικονομικών μέτρων που επιφέρει η δημοσιονομική πολιτική της «μνημονιακής» κυβέρνησης Παπανδρέου, η κρίση, πέρα από αμιγώς οικονομική ή χρηματοπιστωτική, εξελίσσεται σταδιακά και σε κρίση βαθιά ανθρωποκεντρικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Η δυναμική αυτή, που αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε όλες τις μετρήσεις των δεικτών οικονομικής και αναπτυξιακής ευμάρειας της Ελλάδας, παγιώνεται όμως πλέον και μέσα από μια ανερχόμενη δυναμική απώλειας του νέου επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας. Πρόκειται για το λεγόμενο «brain drain», στο πλαίσιο του οποίου όλο και περισσότεροι Έλληνες πτυχιούχοι αναζητούν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον στο εξωτερικό, εγκαταλείποντας μαζικά την Ελλάδα.

Η τάση αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα συγκριτικά στοιχεία των υπηρεσιών και της επισκεψιμότητας της Europass, της ευρωπαϊκής πύλης αναζήτησης εργασίας που θεσμικά υπόκειται στο CEDEFOP, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Κατάρτισης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2007 ο ιστότοπος της πύλης δέχτηκε 83.260 επισκέψεις από την Ελλάδα, ενώ συμπληρώθηκαν περίπου 1.100 βιογραφικά Ελλήνων στο διαδίκτυο (σε σύνολο 13.441 βιογραφικών για όλο το χρόνο). Το 27,4% των συμμετεχόντων δεν είχε εργασιακή εμπειρία, το 19,8% είχε μέχρι δύο χρόνια εμπειρία, ενώ, στο άλλο άκρο των μετρήσεων, μόνο το 6,4% είχε πάνω από 20 χρόνια εργασιακή εμπειρία.
Η εικόνα αλλάζει ραγδαία για το 2010, αλλά κυρίως το 2011, όπου η τάση αποδημίας στη χώρα μας αυξάνεται κατακόρυφα. Μόνο για τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2011, δηλαδή την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2011, επισκέφτηκαν συνολικά τον ιστότοπο του Europass 66.341 άτομα, με το καμπανάκι να χτυπάει κόκκινο το Φεβρουάριο, με 18.231 επισκέψεις. Την ίδια περίοδο, δηλαδή το πρώτο τετράμηνο του 2011, συμπληρώθηκαν 29.692 βιογραφικά ευρωπαϊκού τύπου (ECV) στο διαδίκτυο, με μέσο όρο ανά μήνα πάνω από 7.000 βιογραφικά, ποσοστιαία μεταβολή που αντιστοιχεί σε αύξηση μεγαλύτερη του 700% το μήνα! Το 23,8% όσων συμπλήρωσαν τα βιογραφικά κάνοντας χρήση της υπηρεσίας Europass είχε 3 έως 5 χρόνια εργασιακή εμπειρία, ενώ το 22% (1/5) δεν είχε καθόλου εργασιακή εμπειρία.

Ανησυχητική δυναμική
Για να το πούμε απλά, τα στατιστικά δεδομένα μεταφράζονται σε μια απλή, πλην ανησυχητική δυναμική: όχι μόνο οι νέοι Έλληνες αναζητούν εργασία στο εξωτερικό μόλις αποφοιτήσουν, αλλά έχει παγιωθεί ένα ανερχόμενο ρεύμα μερίδας νέων που έχουν ήδη εργαστεί έως και πέντε χρόνια στη χώρα μας οι οποίοι αποφασίζουν να τα «παρατήσουν όλα» και να σηκωθούν να φύγουν στο εξωτερικό. Τα στοιχεία δείχνουν δηλαδή πως όχι απλώς παρουσιάζεται διαρροή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, αλλά μαζί με αυτούς αναχωρούν και οι νέοι επιστήμονες, με προϋπάρχουσα, πολύτιμη εμπειρία.

Την ίδια τάση επιβεβαιώνει και ανεξάρτητη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό την επιστημονική επίβλεψη του καθηγητή Λόη Λαμπριανίδη, σχετικά με το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» από την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2010. Στην έρευνα συμμετείχαν 2.734 Έλληνες πτυχιούχοι που ζουν και εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό, διήρκεσε 9 μήνες και ολοκληρώθηκε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Το δείγμα υπέστη επεξεργασία με τη μέθοδο της χιονοστιβάδας (snowball method) μεταξύ των συμμετεχόντων. Χρησιμοποιήθηκαν, δε, 1.821 ερωτηματολόγια για την τελική επεξεργασία και ανάλυση των απαντήσεων.

Τα πρωτογενή ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως στη χώρα μας έχει πλέον δημιουργηθεί ένα νέο, δυναμικό μεταναστευτικό κύμα Ελλήνων. Δεν πρόκειται για τους «εργάτες» του 1970, αλλά για νέους πτυχιούχους που διαθέτουν τα προσόντα και τις γνώσεις εκείνες που μπορούν να τους επιτρέψουν να εργαστούν σε καλοπληρωμένες θέσεις του εξωτερικού. Τα δεδομένα επεξεργάστηκε η ερευνητική ομάδα της Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το αποτέλεσμα είναι ανησυχητικό. Από τους Έλληνες πτυχιούχους ΑΕΙ που εργαστήκαν στο εξωτερικό, μόνο το 15,9% επέστρεψε στην Ελλάδα, ενώ ένα τρομακτικό 84,1% αποφάσισε να μείνει για περίοδο αορίστου χρόνου στο εξωτερικό και συνεχίζει να διαμένει εκεί. Ενώ η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό άνεργων πτυχιούχων στην Ε.Ε. (ποσοστό πάνω από 30%, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής), η επιστημονική μελέτη των δεδομένων καταδεικνύει πως η διαρροή νέων δεν είναι αποτέλεσμα υπερπροσφοράς πτυχιούχων αλλά κυρίως της χαμηλής ζήτησης για επιστημονικό προσωπικό στην εγχώρια αγορά. Οι «διαφυγόντες» στο εξωτερικό διαθέτουν πολλά συγκριτικά προσόντα, όπως γλώσσες, μεταπτυχιακά και πολύτιμη εργασιακή εμπειρία. Συγκεκριμένα, το 73% έχει μεταπτυχιακό, το 51,2% έχει διδακτορικό, ενώ το 41% έχει σπουδάσει στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Το σοκαριστικό στοιχείο της έρευνας είναι πως πάνω από το 70%, δηλαδή 7 στους 10, δεν μπήκε καν στη διαδικασία να αναζητήσει εργασία στην Ελλάδα πριν φύγει στο εξωτερικό!

Βασικό ερευνητικό αντικείμενο αυτού του δυναμικού εξαγώγιμου ρεύματος είναι η οικονομία και η διοίκηση επιχειρήσεων (81%), η νομική (33%), οι θετικές επιστήμες και οι υπολογιστές (25%) και η μηχανική (23%). Τα λαμπρά μυαλά μας κατευθύνονται κυρίως προς τη Βρετανία (31,7%), τις ΗΠΑ (28,7%), τη Γερμανία (6,6%) και την Ελβετία. Οι Έλληνες πτυχιούχοι εργάζονται σε 532 πόλεις του κόσμου, με τις προτιμήσεις τους να κερδίζουν το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, οι Βρυξέλλες, η Βοστόνη και το Παρίσι. Βασικό κίνητρο για τη μετανάστευση; Η επαγγελματική ανέλιξη, οι χρηματικές απολαβές, αλλά και η «αναγνώριση» των ικανοτήτων τους. Το 68,4% των πτυχιούχων που εργάζονται στο εξωτερικό κερδίζει πάνω από 40.000 ευρώ το χρόνο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στο 33%.
Η Ελλάδα φαίνεται λοιπόν πως δεν έχει μετακινηθεί προς ένα μοντέλο σύνθετων υπηρεσιών και προϊόντων έντασης τεχνολογίας και γνώσης. Η μικρή ζήτηση πτυχιούχων στρέφει τα «ελληνικά αστέρια» προς το εξωτερικό. Έτσι, δημιουργείται το παράδοξο στην Ελλάδα όσο ανεβαίνει το μορφωτικό επίπεδο των νέων, να μεγαλώνει η ανεργία, τη στιγμή που στην Ευρώπη όσο περισσότεροι οι πτυχιούχοι, τόσο μικρότερη η ανεργία (γραμμική σχέση με συντελεστές συσχέτισης μεγαλύτερους της μονάδας). Μέχρι πότε;

Λουκάς Γερμανός
Source : www.freesunday.gr

Περί στρατιωτικών ασκήσεων

Του Σάββα Καλεντερίδη
Κάθε χρόνο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν την διακλαδική άσκηση μετά πραγματικών πυρών «Έφεσος» (Efes) και κάθε δύο χρόνια την αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» (Denizkurdu). Στις ασκήσεις αυτές, εξετάζονται τα εθνικά σχέδια της Τουρκίας για αμφισβήτηση του καθεστώτος του Αιγαίου και για κατάληψη ενός βασικού νησιού του Ανατολικού Αιγαίου. Στη δεύτερη άσκηση δοκιμάζονται τα επιχειρησιακά σχέδια του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (ΤΠΝ) και της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) για τον θαλάσσιο και αεροπορικό έλεγχο του Αιγαίου και για τον θαλάσσιο αποκλεισμό και απομόνωση της νήσου-στόχου και στη συνέχεια, με την άσκηση «Έφεσος», δοκιμάζονται τα σχέδια κατάληψης ελληνικού νησιού που ήδη έχει απομονωθεί και έχει σφυροκοπηθεί από τα πυρά της ΤΠΑ και του τουρκικού πυροβολικού, που έχει αναβαθμίσει δραματικά τις δυνατότητές του τα τελευταία χρόνια, με την απόκτηση πυραυλικών συστημάτων και συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών.
Όλον αυτόν τον σχεδιασμό, που τυγχάνει της απολύτου εγκρίσεως του εκάστοτε προέδρου, του πρωθυπουργού και των μελών υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, αφού το σενάριο πάνω στο οποίο εξελίσσεται η άσκηση εγκρίνεται ενυπογράφως από όλους τους ανωτέρω, η Τουρκία τον υποστηρίζει με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που παρασέρνει με τη σειρά του και την Ελλάδα στην ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, όπως αποδεικνύει και η οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας.
Το παράλογο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι η Τουρκία δεν φροντίζει καν να κρύψει τις προθέσεις της από το ΝΑΤΟ και από τη διεθνή κοινότητα και διατηρεί, εκτός από τη Στρατιά του Αιγαίου, που θα αναλάβει την απόβαση στο ελληνικό νησί-στόχο, το μεγαλύτερο στόλο αποβατικών παγκοσμίως σε απόσταση αναπνοής από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, για όσους τυχόν -συμμάχους και μη- θα ήθελαν προσποιηθούν ότι δεν αντιλαμβάνονται τους σκοπούς και τα σχέδια της Τουρκίας, κάθε χρόνο, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ), καλούν διεθνείς παρατηρητές να παρακολουθήσουν την τελευταία φάση των ασκήσεων, όπου λαμβάνει χώρα η απόβαση στη νήσο-στόχο, κάτω από καταιγιστικά πυρά αεροσκαφών, επιθετικών ελικοπτέρων και πυροβολικού.
Ακόμα πιο παράλογο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια, αντί να καταγγείλει στο ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και τη διεθνή Κοινότητα την απροκάλυπτη επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους και αντί να απαιτήσει την ολοκληρωτική διάλυση του στόλου των αποβατικών, που απειλούν την ακεραιότητα της Ελλάδος και δυναμιτίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, έστελνε αξιωματικούς ως παρατηρητές στις ασκήσεις αυτές, που στοχεύουν σε ελληνικά νησιά και απειλούν την πατρίδα μας. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όλα αυτά τα χρόνια, εκτός του ότι προχώρησε στις ατελεύτητες διερευνητικές επαφές, που στην ουσία νομιμοποιούν την τουρκική επιθετικότητα, μέσω χρηματοδοτούμενων με τα λεφτά του ελληνικού λαού φορέων, καθηγητών πανεπιστημίου και δημοσιογράφων, προσπάθησε να αναδείξει τις θέσεις της τουρκικής πλευράς και τη λάθος προσέγγιση από ορισμένους «αμετανόητους» Έλληνες πατριώτες, για να δημιουργήσει αίσθημα ενοχής στην ελληνική κοινή γνώμη για το γεγονός ότι εμείς ελέγχουμε μεγάλο μέρος του Αιγαίου σε σύγκιση με τους καημένους τους Τούρκους, «που ελέγχουν πάρα πολύ λίγο», και για να δημιουργήσει κλίμα αποδοχής της αναμενόμενης «λύσης».
Στις αρχές Μαΐου ξεκίνησαν οι ασκήσεις «Έφεσος» και «Θαλασσόλυκος», οι τελευταίες φάσεις των οποίων, με βάση το πρόγραμμα, θα εξελίσσονταν το διήμερο 26-27 Μαΐου 2011 στην περιοχή Σεφερίχισαρ της Σμύρνης. Στη φάση αυτή μάλιστα, εκτός από τους δημοσιογράφους και τους διεθνείς παρατηρητές, όπως είθισται, επρόκειτο να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν «το σφυροκόπημα και την κατάληψη του ελληνικού νησιού», ο ίδιος ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Στις 24 Μαΐου το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η διεξαγωγή της τελευταίας φάσης των ασκήσεων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των ασκήσεων αυτών. Κύκλοι της Άγκυρας αναφέρουν ως αιτία της ακύρωσης ενδεχόμενο προβοκάτσιας ή δολοφονικής επίθεσης εναντίον του Ερντογάν, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Άλλοι στην Άγκυρα λένε ότι το δίδυμο Γκιούλ-Ερντογάν ενημέρωσαν τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Κοσανέρ, ότι δεν θα συμμετέχουν στην άσκηση, λόγω του «εμπάργκο» που έκαναν οι στρατιωτικοί στη δεξίωση που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Εθνική Ημέρα Γιορτής της Δημοκρατίας, στις 29 Οκτωβρίου 2010. Υπάρχουν φυσικά και οι απόψεις Τούρκων αναλυτών που συνδέουν την ακύρωση με την ανάγκη να μην πληγεί ο τουρισμός και με τη διεξαγωγή ή μη της άσκησης «Καταιγίδα» και κυρίως της άσκησης «Ιωνάς», που καρφώνεται στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου.
Εμείς απλά να σημειώσουμε ότι οι πολιτικοί που τα τελευταία τριάντα χρόνια εκμαύλισαν τον ελληνικό λαό με διορισμούς στο δημόσιο και παροχές μέσω εξωτερικού δανεισμού, έφεραν τη χώρα σε κατάσταση σχετικής αδυναμίας υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και για να επικεντρώσουμε στο θέμα, κυρίως οι πολιτικοί που πέρασαν από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, αντί να υπερασπίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα και να θωρακίζουν πολιτικά και στρατιωτικά τη χώρα για να διασφαλιστεί η εθνική κυριαρχία, φρόντισαν να νομιμοποιήσουν την τουρκική επιθετικότητα, διασπαθίζοντας τα κεφάλαια που προορίζονταν για την εθνική άμυνα και μοιράζοντας ταυτόχρονα τα απόρρητα κονδύλια σε μανάδες, αδέλφια και ημετέρους, συμμέτοχοι όλοι μαζί σε ένα έγκλημα εις βάρος της Ελλάδος και του Ελληνισμού.
Ασφαλώς θα έλθει η ώρα που θα απεγκλωβιστεί ο ελληνικός λαός από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και θα δει κατάματα την αλήθεια. Εμείς ευχόμαστε να μην είναι πολύ αργά.
Source : infognomonpolitics.blogspot.com