Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Πρόσκληση ενδιαφέροντος σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευσης για το κείμενο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος σχετικά με τις έρευνες πετρελαίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ως τον Οκτώβριο να έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για τις έρευνες, οι οποίες θα γίνουν με τη μέθοδο των μη αποκλειστικών δεδομένων και το 2012 να ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση των περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Σε Ιόνιο και Κρήτη, θα γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κείμενο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έχει εγκριθεί κατ' αρχήν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αλλά και από το υπουργείο Εξωτερικών, που έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση της διαδικασίας.

Οι διαγωνισμοί που θα γίνουν με βάση την πρόσκληση αυτή θα αφορούν την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από διεθνείς εταιρίες που εξειδικεύονται στο συγκεκριμένο τομέα και ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις έρευνες αυτές θα πουληθούν στη συνέχεια στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν στην επόμενη φάση να κάνουν ερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, εφόσον διαπιστωθεί η ύπαρξή τους.

Το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα συμμετάσχει στις δαπάνες για τις σεισμικές έρευνες, θα έχει όμως συμμετοχή στα έσοδα από την πώληση των δεδομένων σε πετρελαϊκές εταιρίες.

Το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να «εμπλουτίσει» τον όγκο των δεδομένων για το ελληνικό υπέδαφος που θα διατεθούν στη διεθνή αγορά με τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει, σποραδικά, στο παρελθόν σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της επικράτειας.

Γνωστές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν εκφράσει κατ αρχήν και ανεπίσημα ενδιαφέρον για συμμετοχή στους διαγωνισμούς. Όλοι περιμένουν ωστόσο την προκήρυξη για να δουν τους όρους και να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.

Παράλληλα, αναμένεται η ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων καθώς και για το θεσμικό πλαίσιο των ερευνών που θα προβλέπει αυξημένα κίνητρα στους επενδυτές (μείωση φορολογίας, αύξηση της έκτασης των «οικοπέδων» που θα παραχωρηθούν για έρευνα, κ.ά.).
Source : TA NEA

Η είσοδος του νεο-οθωμανισμού στην Ελλάδα

Του Κώστα Πικραμένου*
Το άρθρο μου «οι Νεο-Oθωμανοί της Ελλάδος» προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και δέχτηκα δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα από «υποψιασμένους» αναγνώστες. Συνειδητοποιώ ότι τόσο η προοπτική της χρεωκοπίας και της φτώχειας όσο και η πρόκληση του Νεο-Οθωμανισμού απασχολούν στον ίδιο βαθμό το μέσο ενημερομένο πολίτη που προσπαθεί να σχηματίσει στο μυαλό του την εικόνα της μελλοντικής Ελλάδας του 2020 ή 2030.


Στο προηγούμενο άρθρο μου κατέγραψα τις πρωτοβουλίες/απόπειρες που κατέβαλαν κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς προκειμένου να προωθήσουν τη νεο-oθωμανική τάση στην Ελλάδα από το 2002 και μετά. Τόνισα δε ότι δεν τίθεται θέμα συνωμοσίας ή σκιώδους κέντρου αποφάσεων το οποίο λειτουργεί πάνω και πέρα από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Αντιθέτως πρόκειται για μία πληθώρα αυτόνομων ενεργείων που οδηγούν σε κοινό αποτέλεσμα : την είσοδο του Νεο-oθωμανισμού στην Ελλάδα με διακριτικό τρόπο και ύφος.
Όσοι θεωρούν υπερβολικές τις ως άνω εκτιμήσεις στερούνται γνώσεων της σύγχρονης Τουρκίας και συγκεκριμένα της ιδεολογίας της Τουρκικής δεξιάς δηλαδή της παράταξης που συγκεντρώνει το ποσοστό του 70% του Τουρκικού εκλογικού σώματος. Πρόκειται για τα κοινωνικά στρώματα που ψηφίζουν Ερντογάν, Μπαχτσελί (Γκρίζοι Λύκοι), Ζεϊμπέκ (Δημοκρατικό Κόμμα) και  τους ισλαμιστές του  αείμνηστου Ερμπακάν. 
Η παράταξη αυτή κυριαρχεί σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (από το 1950 μέχρι σήμερα) και η ιδεολογία της αποτελείται από ένα μείγμα ισλαμισμού, παντουρκισμού και ελεύθερης αγοράς. Ο Έρντογαν (αν δεν δολοφονηθεί) θα μείνει στη σύγχρονη Τουρκική πολιτική ιστορία ως ο μόνος ηγέτης της Δεξιάς που «έσπασε» το φράγμα των 10 ετών εξουσίας. Θυμίζουμε ότι τόσο ο Μεντερές (1950-1960) όσο και ο Οζάλ (1983-1993) «εξουδετερώθηκαν» από το Βαθύ Κράτος.
Τα εργαλεία του Νεοοθωμανισμού
Το όραμα του Οζαλ προέβλεπε μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου από τα Ουράλια μέχρι την Αδριατική. Προκειμένου να κερδίσει «τις καρδιές» του Τουρκικού Κόσμου της Κεντρικής Ασίας, του Καυκάσου και των Βαλκανίων ίδρυσε το 1992 τον Οργανισμό Ανάπτυξης και Συνεργασίας ΤΙΚΑ. Την περίοδο 1992-2002 ο προυπολογισμός του ΤΙΚΑ αφορούσε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολλάρια με προτεραιότητα τις τουρκόφωνες χώρες της Ασίας. Μόλις ήλθε στην εξουσία το ΑΚΡ ο προυπολογισμός του ΤΙΚΑ εκτινάχθηκε από 85 εκ δολλάρια (το 2002) στα …967 εκ δολλάρια (2010) !!! (σ.σ Ο προυπολογισμός της ΕΥΠ είναι πολύ χαμηλότερος του ΤΙΚΑ)
Το ΤΙΚΑ δραστηριοποιείται όχι μόνο σε ανθρωπιστικές δράσεις εν καιρώ φυσικών καταστροφών αλλά και σε αναπτυξιακά έργα όπου την μερίδα του λέοντος των κατά τόπους εργολαβιών λαμβάνουν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις της MUSIAD. (Για τη σχέση ΑΚΡ- MUSIAD και το ισλαμικό κεφάλαιο μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο μου «Τα Διπλωματικά Έγγραφα για την Τουρκία» http://ekdotika.blogspot.com)
Πρόσφατα ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας το οποίο διευθύνει μέγας θεωρητικός του Νεοθωμανισμού τον οποίο θα αποκαλύψω στο επόμενο άρθρο μου. Το συγκεκριμένο γραφείο χρηματοδοτείται από το Γραφείο της Πρωθυπουργίας και έχει ως στόχο την προστασία, αναπαλαίωση ή συντήρηση Οθωμανικών Μνημείων στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία. Όσον αφορά στη μικρή χώρα του Γιώργου Παπανδρέου, στόχος του γραφείου είναι το Fethiye τζαμί στην Αθήνα και η Καβάλα σε πρώτη φάση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των Οθωμανικών μνημείων της Ελλάδος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (στην Αθήνα) υποστηρίζει ακαδημαικά τις «οθωμανικές ανησυχίες» του  Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας.
Στα εργαλεία του Νεοοθωμανισμού περιλαμβάνονται εκτός των άνω κρατικών φορέων πολλοί ημιεπίσημοι και ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι ανήκουν στην Τουρκική Δεξιά ή ειδικότερα στο ισλαμικό τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Πέρα από το εκπαιδευτικό δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν (εκατοντάδες σχολεία στην Ασία αλλά και εντός των ΗΠΑ) έχουν «φυτρώσει τα τελευταία χρόνια» στα πρότυπα του Γερμανικού Goethe Institut και του Ισπανικού Ινστιτούτου Θερβάντες τα Κέντρα Τουρκικού Πολιτισμού και Γλώσσας Yunus Emre στα Βαλκάνια και στη Δυτική Ευρώπη (Βρυξέλλες).
Όπως τονίζει ο υπεύθυνος του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας (του οποίου το όνομα θα αποκαλύψω προσεχώς) η soft power της Τουρκίας είναι το ιστορικό της βάθος. Ο 21ος αιώνας απαιτεί ipad και φέσι...
Source : infognomonpolitics.blogspot

Η υπερθέρμανση του πλανήτη

Κακά νέα περιμένουν τους αντιπροσώπους 180 χωρών που ξεκινούν σήμερα στη Βόννη συνομιλίες δύο εβδομάδων σχετικά με τη δυνατότητα σύναψης νέας παγκόσμιας συμφωνίας γύρω από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Τα αέρια του θερμοκηπίου τα οποία ευθύνονται για την αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη αυξάνονται αντί να μειώνονται μετά από προσπάθειες 20 ετών, φθάνοντας σε νέα επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).
Άλλα δυσάρεστα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύσκεψη της Βόννης περιλαμβάνουν την πυρηνική καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι τον Μάρτιο με αποτέλεσμα να παραμερίσει την επιθετική πολιτική της Ιαπωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης παρακίνησε χώρες σαν τη Γερμανία να επισπεύσουν τον παροπλισμό των πυρηνικών ενεργειακών της σταθμών, οι οποίοι ανεξάρτητα από τα άλλα μειονεκτήματά τους έχουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τώρα οι αναλυτές εκτιμούν πως η Ιαπωνία θα στραφεί βραχυπρόθεσμα στην αύξηση της καύσης ορυκτών καυσίμων.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ΙΕΑ, η επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε όλο τον κόσμο δεν κατόρθωσε να συγκρατήσει την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οι οποίες ανήλθαν σε 30 γιγατόννους πέρσι, δηλαδή 5% περισσότερο από το προηγούμενο ρεκόρ του 2008. Δήλωσε, δε, πως με τις ενεργειακές επενδύσεις να αφορούν κυρίως τις υποδομές που τροφοδοτούνται με άνθρακα και πετρέλαιο, αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει την προσεχή δεκαετία.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΙΕΑ, Fatih Birol, οι ενεργειακές αυτές τάσεις πρέπει να αφυπνίσουν τον κόσμο, καθώς τα στοιχεία μαρτυρούν ένα «σοβαρό πισωγύρισμα» των ελπίδων περιορισμού της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας της Γης στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οποιαδήποτε άνοδος πάνω από αυτά, πιστεύουν οι επιστήμονες, θα οδηγήσει σε καταστροφικές κλιματικές αλλαγές επηρεάζοντας τις προμήθειες νερού και τη παγκόσμια γεωργία, αυξάνοντας τις καταστροφικές καταιγίδες και ανεβάζοντας τη στάθμη της θάλασσας σε βαθμό κινδύνου για τις παράκτιες κατοικημένες περιοχές.
Η σύσκεψη της 6-17 Ιουνίου στη Βόννη θα προετοιμάσει επίσης την συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τη λήψη σχετικών αποφάσεων που θα γίνει στο Ντουρμπάν της Ν. Αφρικής στο τέλος του έτους και στην οποία αναμένεται μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των πλουσίων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι φτωχές χώρες τονίζουν πως η πλούσια Δύση, οι βιομηχανίες της οποίας μολύνουν την ατμόσφαιρα τα τελευταία 200 χρόνια, δεν κάνει όσα πρέπει για τη μείωση της μελλοντικής μόλυνσης.
Μία έκθεση του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου της Στοκχόλμης που δημοσιεύτηκε χθες από την Oxfam εκτιμά πως το 60% των υπεσχημένων – μετά την σύσκεψη για τη κλιματική αλλαγή της Κοπεγχάγης - μειώσεων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες. Όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, η Κίνα που είχε υποσχεθεί να μειώσεις τις εκπομπές της σε σχέση με το ΑΕΠ της κατά 40-45%, θα τις περιορίσει δύο φορές παραπάνω συγκριτικά με τις ΗΠΑ ως το 2020.
Τέλος, ένα άλλο σημείο διαμάχης στη Βόννη θα είναι η τύχη του Πρωτόκολλου του Κιότο, της συμφωνίας του 1997 που έβαζε όρια στις εκπομπές των βιομηχανικών χωρών και η οποία λήγει το 2012. Οι πλούσιες χώρες που δεσμεύονται από το Πρωτόκολλο αντιστέκονται στη πίεση να επεκτείνουν τις δεσμεύσεις τους μετά το 2012 εκτός και εάν οι αναδυόμενες οικονομίες όπως οι Κίνα, Ινδία, Βραζιλία δεχθούν παρόμοιες δεσμεύσεις.
Σημειώνεται πως οι διαπραγματευτές πρέπει να εξετάσουν τις επιλογές της συνδιάσκεψης στο Ντουρμπάν για το πώς θα εξασφαλίσουν 100 δις. δολ. για το Πράσινο Κλιματικό Ταμείο που δημιουργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για την ενίσχυση των χωρών που θα πληγούν από την παγκόσμια υπερθέρμανση. Μία πιθανή πηγή κεφαλαίων, όπως προτείνει η Oxfam, είναι η επιβολή φόρου στη διεθνή αεροπορική και ναυτιλιακή κίνηση.
Source : enet.gr