Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΤΟΥΜΕ

Στην Τουρκία πρέπει να δοθεί η διοίκηση της πυραυλικής ασπίδας, αν αυτή εγκατασταθεί στα τουρκικά εδάφη, δηλώνει η Αγκυρα, ενώ προτάσσει και άλλους όρους, όπως να μην κλείσει το ΝΑΤΟϊκό αεροπορικό στρατηγείο στη Σμύρνη και να μην επιβαρυνθεί οικονομικά η Τουρκία για τους πυραύλους «Πάτριοτ» που θα εγκατασταθούν στο πλαίσιο της ασπίδας.


Μεταξύ των όρων που θέτει η Αγκυρα είναι να μην κλείσει το στρατηγείο στη Σμύρνη Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας προχθές αργά τη νύχτα από το Μπανγκλαντές, έκανε δηλώσεις και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα της πυραυλικής ασπίδας. «Εάν σχεδιάζουν κάτι τέτοιο για τα εδάφη μας, τότε η διοίκηση πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί σε μας. Σε αντίθετη περίπτωση δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε», είπε ο Ερντογάν, δίνοντας νέες διαστάσεις στην υπόθεση, η οποία είναι ίσως το πιο καυτό αντικείμενο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων το τελευταίο διάστημα. Μπορεί να πρόκειται για ΝΑΤΟϊκό ζήτημα, αλλά το όλο «παζάρι» εξελίσσεται μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας. Ηδη ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε την παραπάνω δήλωση, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη Σεούλ.

Η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» πάντως έγραψε χθες ότι η Αγκυρα θέτει δύο όρους. Ο πρώτος είναι να μην κλείσει το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο στη Σμύρνη. Πρόκειται για ένα από τα στρατηγεία, το κλείσιμο των οποίων θα συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 18-19 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα. Στο πλαίσιο της αναδόμησής του το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να κλείσει 2 στρατηγικά, 3 επιχειρησιακά και 6 επιτελικά στρατηγεία, ένα από τα οποία είναι και αυτό της Σμύρνης και ένα άλλο αυτό της Λάρισας. Εχουν ήδη κλείσει 6 από τα 10 επιχειρησιακά κέντρα που διέθετε, όπως αυτό στο Εσκίσεχιρ της Τουρκίας, οι αρμοδιότητες του οποίου μεταβιβάστηκαν σε αυτό της Λάρισας».

Στις 4 Νοεμβρίου η ίδια εφημερίδα είχε δημοσιεύσει αποκλειστική ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στην οποία αναφερόταν ότι «η Τουρκία θέλει να φιλοξενήσει το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο.

Οι προσπάθειές μας και η βούλησή μας, όσον αφορά το στρατηγείο Αεροπορίας του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, είναι προς την κατεύθυνση της συνέχισης της ύπαρξής του». Τώρα η υπόθεση του στρατηγείου της Σμύρνης προβάλλεται ως προς την ασπίδα. Ο δεύτερος όρος είναι να μην επιβαρυνθεί οικονομικά η Τουρκία για την εγκατάσταση πυραύλων «Πάτριοτ» στο πλαίσιο της ασπίδας. *

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=224249,
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=224250

Iranians begin 5-day, nationwide air defense drill

The Iranian military began a five-day nationwide military drill dubbed "Defenders of the Sky" on Tuesday, state-run IRNA reported.

"Army Defense Forces, Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC), police and Basij have joined the military exercise," drill spokesman Brig.-Gen. Hamid Arjangi told IRNA.

RELATED:
Senator: Consider taking out Iran's military
IDF decides to store, not deploy, Iron Dome system

"The military maneuver is staged across the country unlike last year's," he said.

"Aircrafts of the enemy dubbed 'Orange Forces' were identified and intercepted by our radar systems and then the order to confront the enemy was given."

Low-, mid- and high-altitude missiles were being used in the drill, he added.


"Boosting the self-confidence and self-esteem of Iranian air defense forces is one of the goals of the operations," he said, adding, "new, modernized air defense systems, long-range missile as well as radar systems built indigenously over last year, are being used in the drill."

The first phase of the "Defenders of the Sky" exercise will wrap up on Wednesday, when the second stage will begin.

Το Ισραήλ δίνει στην Ελλάδα τεχνολογία

Συνέντευξη στη Δώρα Αντωνίου

Μια νέα περίοδο στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ, η οποία μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες και να συμβάλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, βλέπει να οικοδομείται την προσεχή περίοδο ο υφυπουργός Αμυνας του Ισραήλ, κ. Ματάν Βιλνάι
Ο κ. Βιλνάι συναντήθηκε στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη και συζήτησε τις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς αυτούς, ενώ συνοδευόταν από εκπροσώπους ισραηλινών βιομηχανιών του αμυντικού τομέα, που συζήτησαν τις δυνατότητες ανάληψης έργων από κοινού με την ελληνική αμυντική βιομηχανία.


– Συμφωνήθηκε στις συναντήσεις που είχατε στην Αθήνα, η συγκρότηση ομάδων εργασίας για την εξειδίκευση της συνεργασίας στον αμυντικό - στρατιωτικό τομέα. Ετέθη κάποιο χρονοδιάγραμμα;

– Είμαστε στην αρχή της οικοδόμησης σχέσεων με την Ελλάδα. Είναι δεδομένο το όραμα των ηγετών μας, του κ. Παπανδρέου και του κ. Νετανιάχου για ενδυνάμωση των σχέσεων και δεν αφορά μόνο τον αμυντικό τομέα. Στο τέλος του μήνα θα έρθει στην Αθήνα αντιπροσωπεία, που θα συζητήσει τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας. Σε μερικούς μήνες θα πρέπει να έχουν εξειδικευθεί όλοι οι τομείς και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού. Εχουμε πολλά κοινά και μπορούμε να συνεργαστούμε. Σε αυτό τον κόσμο πρέπει να συνυπάρχεις, κανείς δεν είναι αρκετά δυνατός μόνος του. Στην οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα χρειάστηκε τη βοήθεια άλλων κρατών. Ολα τα σύγχρονα κράτη αναζητούν φίλους και συμμάχους και τρόπους να οικοδομήσουν συνεργασίες.


– Τι μπορεί να κερδίσει καθεμιά από τις δύο χώρες μέσα από αυτή τη συνεργασία;
– Μπορούμε να κερδίσουμε τη φιλία ο ένας του άλλου. Από κει και πέρα, η κάθε πλευρά μπορεί να δει τι χρειάζεται και τι μπορεί να πάρει. Εμείς διαθέτουμε εξειδικευμένη τεχνολογία, όχι μόνο αμυντική, σε πολλούς τομείς και πολύ εξελιγμένη. Από την Ελλάδα μπορούμε να κερδίσουμε τη φιλία της και να εργαστούμε από κοινού στον τομέα του τουρισμού.


– Ποιες θεωρείται τις καίριες προκλήσεις για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή το προσεχές μέλλον;
– Το βασικό ζήτημα για ολόκληρο τον σύγχρονο, ελεύθερο και δημοκρατικό κόσμο, του οποίου μέρος είναι και η Ελλάδα, είναι το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Η μάχη ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν. Αυτή είναι η βασική πρόκληση, από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά βρισκόμαστε σε ανοιχτό πόλεμο με το ριζοσπαστικό Ισλάμ, όχι με τους ισλαμιστές, με τα ακραία στοιχεία.


– Η πυρηνική απειλή πόσο σας ανησυχεί; Το Ισραήλ έχει εκφράσει προβληματισμό για το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο το Ιράν.
– Το Ιράν κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο και είναι θέμα χρόνου να το επιτύχει. Ολόκληρος ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταθεί απέναντι, να επιβάλει κυρώσεις. Δεν είναι εύκολο, είναι όμως αποτελεσματικό. Ο μόνος τρόπος να σταματήσουν αυτά τα σχέδια είναι η οικονομική και πολιτική πίεση. Αν ολόκληρος ο κόσμος συνεργαστεί, θα το πετύχουμε. Είναι επείγον και δεν είναι θέμα ενός έθνους, είναι θέμα όλων των εθνών του ελεύθερου κόσμου.


– Η κρίση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία έχουν επηρεάσει την προσέγγιση Τελ Αβίβ - Αθήνας;
– Πρόκειται για απόφαση των ηγετών των δύο χωρών. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι το όραμά τους και η ιδεολογική συγγένεια των δύο κυβερνήσεων. Είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση από ό,τι με τη μουσουλμανική κυβέρνηση στην Τουρκία. Συμμεριζόμαστε το ίδιο όραμα, τους ίδιους στόχους, η Ελλάδα είναι η παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου.


– Τι περιμένετε από τις συνομιλίες για το Παλαιστινιακό, που δεν πηγαίνουν πολύ καλά;
– Κάθε φορά που αρχίζουν συνομιλίες υπάρχουν προσδοκίες. Το δεδομένο είναι ότι στο τέλος πρέπει να βρεθεί τρόπος να επιλυθεί το θέμα. Το χρειαζόμαστε εμείς, το χρειάζονται και οι Παλαιστίνιοι και οι ηγέτες των δύο πλευρών το κατανοούν. Το πρόβλημα τώρα είναι το ριζοσπαστικό Ισλάμ, η Χαμάς, ο διαχωρισμός που υπάρχει στους Παλαιστινίους. Η πλειοψηφία τάσσεται με την Παλαιστινιακή Αρχή, η μειοψηφία είναι με τη Χαμάς. Η λύση των δύο χωρών είναι η μόνη που μπορεί να υπάρξει. Ο περισσότερος κόσμος το κατανοεί. Οι ακραίοι ισλαμιστές είναι ενάντιοι στην ίδρυση εβραϊκού κράτους, θέλουν μόνο ισλαμικό κράτος. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Λιβάνου. Ο Λίβανος ήταν ένα μικρό χριστιανικό κράτος με Μαρωνίτες, στις ακτές της Μεσογείου. Πλούσιο κράτος. Από τότε που οι ακραίοι μουσουλμάνοι κυριάρχησαν, είδαμε τι έγινε. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί στο Ισραήλ εάν δεν παραμείνει ισχυρό.


– Η Ελλάδα παραδοσιακά έχει καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες της περιοχής. Μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή;
– Απολύτως. Είναι ένα από τα πλεονεκτήματά σας και είναι πολύ σημαντικό γιατί βρισκόμαστε τώρα στον δρόμο της ειρήνης, όχι στον δρόμο του πολέμου. Επιδιώκουμε την ειρήνη και όποια χώρα, όπως η Ελλάδα, έχει καλές σχέσεις με την άλλη πλευρά μπορεί να κάνει πολλά.

Η Αργεντινή διαπραγματεύεται το χρέος της προς τη «Λέσχη του Παρισιού» χωρίς το ΔΝΤ

Η «Λέσχη του Παρισιού» δέχθηκε να διαπραγματευτεί το χρέος της Αργεντινής, ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, χωρίς τη μεσολάβηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως ζητούσε επίμονα το Μπουένος Άιρες.

«Η Λέσχη του Παρισιού δέχτηκε τη θέση της Αργεντινής να διαπραγματευτεί το χρέος χωρίς την παρέμβαση του ΔΝΤ», ανέφερε σε διάγγελμα της, πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Κίρχνερ.

«Δεν θα υπάρξουν επιτροπές, τράπεζες, εταιρείες, ούτε σύμβουλοι», τόνισε.

Η επιστολή που έστειλε η «Λέσχη του Παρισιού» για το θέμα αυτό, «μιλά για ρεαλιστική διαπραγμάτευση και εμείς συμφωνούμε», είπε και προσέθεσε:

«Οι συνθήκες και οι προθεσμίες πληρωμής πρέπει να είναι ρεαλιστικές, ώστε να μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομική δραστηριότητα, περιλαμβάνοντας και την κοινωνία. Το μοντέλο αυτό είναι ο μοναδικός τρόπος για να πληρωθεί το χρέος».

Η «Λέσχη του Παρισιού» είχε κατ' επανάληψη υποστηρίξει ότι ο μοναδικός τρόπος για να ρυθμίσει η Αργεντινή το χρέος της ήταν να υποταχθεί στους όρους του ΔΝΤ, κάτι όμως που η κυβέρνηση της χώρας αρνιόταν να κάνει.

Στις 2 Νοεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών, Αμάντο Μπουντού, είχε επαναλάβει την άρνηση της χώρας του να διαπραγματευτεί με το ΔΝΤ, τερματίζοντας τις εικασίες περί αναστροφής του κλίματος μετά το θάνατο του πρώην προέδρου, Νέστορ Κίρχνερ, ο οποίος το 2005 είχε διώξει το διεθνή οικονομικό οργανισμό από την Αργεντινή, καθώς το ΔΝΤ θεωρήθηκε υπεύθυνο για την οικονομική κρίση στην οποία βυθίστηκε η χώρα το 2001.

«Η µοίρα της Ευρώπης παίζεται στην Ελλάδα»

Τους ανησυχεί το ελληνικό πρόβληµα που είναι και ευρωπαϊκό, τους ανησυχεί και η εµµονή πολλών _ στη Γαλλία και εδώ _ στη µαρξιστική σκέψη. Τα δύο «κακά παιδιά» της Γαλλίας διηγήθηκαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας πώς ένα sms τούς έκανε να συγγράψουν το βιβλίο τους
Τον απασχολείπολύ η Ελλάδα τον Μπερνάρ - ΑνρίΛεβί. Τη θεωρεί σήµερα «εργαστήρι της Ευρώπης», πιστεύειότι «εδώστην Ελλάδα παίζεται σήµερατο µέλλον της Ευρώπης». Και κοιτάζει µε κριτική διάθεση τααντίπαλα στρατόπεδα. «Από τη µία έχετε µια άρχουσα τάξη που δεν πληρώνει φόρους. Από την άλλη µια αρχαϊκή µαρξιστική Αριστερά που τροµάζει. Αυτά είναι πολύ σηµαντικά θέµατα για όλους µας. Για τους Ελληνες, βέβαια, είναι ζητήµατα ζωής και θανάτου».

Αυτά από τον φιλόσοφο, συγγραφέα, δηµοσιογράφο,κινηµατογραφιστή Λεβί, έναναπό τουςπιο γνωστούς εκτός συνόρων γάλλους διανοουµένους. Με τηνπλούσια κώµη τουκαι το πολύ επικοινωνιακό στυλ. Σίγουρα ούτε αυτός,ούτε οΜισέλΟυελµπέκ, οπιο πολυµεταφρασµένος γάλλος πεζογράφος αυτήτη στιγµή, είναι ακριβώς αυτό που θα ονοµάζαµε αριστεροί. Τον Ουελµπέκ, που ήρθε µαζί µε τον Λεβί στην Αθήνα, µε νωπότον κότινο τουΒραβείου Γκονκούρ για το τελευταίο του µυθιστόρηµα – κότινος πουυπόσχεται εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις –, τον απασχολεί λιγότεροτο ελληνικό ζήτηµα και περισσότερο η κακήκατάσταση της λογοτεχνικής κριτικής στη Γαλλία. Θεωρεί ότι το επίπεδοτων γάλλων διανοουµένωνείναι σχετικά καλό, αλλά δεν συµφωνεί και πολύ µε τον Λεβίπου θεωρεί ότι η δηµόσια συζήτηση στηΓαλλία εκτός από ζωντάνια διαθέτει και ποιότητα. Με την αργόσυρτη και χαµηλής έντασης φωνή του, την ιδιαίτερη άρθρωσή του και το απλανές βλέµµα όταν σκέφτεται, λέει: «Η εµµονή πολλών στη µαρξιστική σκέψηµού είναι επώδυνη». Ταυτόχρονα, µε ένα ύφος αλα Γούντι Αλεν, προσθέτει: «Τώρα τελευταία παίρνουν τις ιδέεςµου στα σοβαρά. Αυτό είναι ανησυχητικό! Θεωρούσα πάντα ότι είµαι εξαιρετικόςπαρατηρητής. Αλλά το να έρχονται τώρα και να ζητούν τιςπροτάσεις µου, µεδεδοµένο το πώς είµαι, πώς είναι οχαρακτήρας µου, αυτότο θεωρώ ανησυχητικό. Φαίνεταιότι τα πράγµατα δεν πάνε καλά καιο κόσµος δεν ξέρει προς τα πού να στραφεί».