Geopolitical Research Institute(GRI)/Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών(ΕΓΕ)

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Τους νεκρούς της υπερασπίζεται η Σερβία

Απόφαση με την οποία καταδικάζονται τα εγκλήματα που διεπράχθησαν εναντίον των Σέρβων και των πολιτών της Σερβίας κατά τη διάρκεια των πολέμων που οδήγησαν στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τη δεκαετία του 1990 υιοθέτησε το σερβικό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Beta, το ψήφισμα που στήριξαν 133 από τους 250 βουλευτές εκφράζει επίσης τη λύπη του κοινοβουλίου για τα θύματα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ που έγιναν εναντίον της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία και Μαυροβούνιο) από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 1999.

Στο κείμενο καταδικάζονται "τα εγκλήματα που διεπράχθησαν εναντίον του σερβικού λαού και των πολιτών της Σερβίας κατά τους πολέμους στην Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο" ενώ καλούνται επίσης "τα κοινοβούλια των άλλων χωρών, κυρίως όσων προέρχονται από την πρώην Γιουγκοσλαβία, να καταδικάσουν τα εγκλήματα και να εκφράσουν το σεβασμό τους απέναντι στους Σέρβους" που έπεσαν θύματα αυτών των εγκλημάτων.

Με το ψήφισμα καλούνται επίσης οι διεθνείς οργανισμοί και οι εθνικοί θεσμοί να συνεχίσουν τις έρευνές τους για τα εγκλήματα που έγιναν σε βάρος των Σέρβων και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους.

Το σχέδιο πρότειναν 123 βουλευτές, οι οποίο προέρχονται από τον κυβερνητικό συνασπισμό «Για μία ευρωπαϊκή Σερβία» (ZES), το κόμμα G17 plus, το συνασπισμό Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας - Ενωμένη Σερβία (SPS-JS) και το Κόμμα Ενωμένων Συνταξιούχων (PUPS).

Στα τέλη Μαρτίου το σερβικό κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει ένα άλλο ψήφισμα με το οποίο καταδίκαζε τη σφαγή περίπου 8000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, τον Ιούλιο του 1995. Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη καταδίκη του πιο αιματηρού επεισοδίου του πολέμου της Βοσνίας (1992-95).

Οι ΗΠΑ ξανά στα Βαλκάνια

Του Αθανασιου Eλλις

Να προχωρήσουν σε ομαλοποίηση των σχέσεών τους παρότρυνε τη Σερβία και το Κόσοβο η Χίλαρι Κλίντον, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα στα Βαλκάνια. Επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή θα διευκολύνει την προοπτική ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε., για την οποία εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη της Ουάσιγκτον, και ταυτόχρονα θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ - Σερβίας. Διεμήνυσε, δε, την πρόθεση της Ουάσιγκτον να διαδραματίσει υποστηρικτικό ρόλο στον διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πριστίνα, τον οποίο ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εντεκα χρόνια μετά τον βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ, η οποία έγινε υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης του συζύγου της, η Χίλαρι Κλίντον ενθάρρυνε τον Σέρβο πρόεδρο Τάντιτς να προχωρήσει σε έναν διάλογο ουσίας με την Πριστίνα και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. «Η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αλλά σεβόμαστε τα δικαιώματα των Αλβανών και μέσα από αυτό τον σεβασμό υπεραμυνόμαστε των δικών μας δικαιωμάτων στο Κόσοβο», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τάντιτς.

Η κυρία Κλίντον έγινε ενθουσιωδώς δεκτή στο Κόσοβο, καθώς οι κάτοικοί του οφείλουν πρωτίστως στις ΗΠΑ την απόσχιση από τη Σερβία και την ανεξαρτησία τους. Στην πρώτη της επίσκεψη στην Πρίστινα ως υπ. Εξωτερικών οι Κοσοβάροι την υποδέχθηκαν με συνθήματα, «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ, ευχαριστούμε την οικογένεια Κλίντον», και την αμερικανική σημαία ανά χείρας. Επίσης μετέβη στο μεσαιωνικό μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα, στον ομώνυμο σερβικό θύλακο του Κοσόβου. Σύμφωνα με σερβικά μέσα ενημέρωσης, ένας από τους βασικούς λόγους της επίσκεψής της στην περιοχή ήταν και η διατήρηση της σερβικής ορθόδοξης κληρονομιάς στο Κόσοβο. Η κυρία Κλίντον μετέβη και στη Βοσνία. H χώρα εξακολουθεί να ταλανίζεται από τις εθνοτικές διχόνοιες. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ανοχή και συνεργασία, και επικαλέσθηκε τη δική της μετωπική σύγκρουση με τον Μπαράκ Ομπάμα στις προκριματικές εκλογές και το γεγονός ότι σήμερα συνεργάζεται αρμονικά μαζί του.

Μετά τα Βαλκάνια επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ, στην οποία συζητήθηκε το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας – που διευρύνει το φάσμα απειλών, συμπεριλαμβάνοντας επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, ενεργειακή ασφάλεια κ.ά. Επίσης, συζητήθηκε η μείωση των νατοϊκών στρατηγείων (που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα) όπως και η δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας για την αντιμετώπιση πιθανής επίθεσης από το Ιράν ή τη Β. Κορέα.

Μέρκελ: Το πολυπολιτισμικό μοντέλο στη Γερμανία «απέτυχε πλήρως»

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι το μοντέλο μιας πολυπολιτισμικής Γερμανίας, όπου φέρονται να συμβιώνουν αρμονικά διάφοροι πολιτισμοί «απέτυχε εντελώς», ενώ η συζήτηση για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών έχει ανάψει στη Γερμανία.
Ωστόσο η Γερμανία χρειάζεται μετανάστες με εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση, καθώς δεν διαθέτει επαρκές εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, τόνισε η Μέρκελ.
Το «πολυπολιτισμικό» δόγμα, σύμφωνα με το οποίο: «Ζούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και είμαστε ικανοποιημένοι», απέτυχε, είπε η καγκελάριος. «Αυτή η προσέγγιση απέτυχε πλήρως», τόνισε η Μέρκελ σε συγκέντρωση της νεολαίας του συντηρητικού κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο Πότσνταμ, κοντά στο Βερολίνο.
Το βράδυ της Παρασκευής, ο επικεφαλής του κόμματός της στη Βαυαρία Χορστ Σίχοφερ (CSU) είχε δηλώσει ενώπιον του ίδιου κοινού: «Εμείς, ως Ένωση, δεσμευόμαστε υπέρ του γερμανικού πολιτισμού και κατά του πολυπολιτισμικού. Το πολυπολιτισμικό έχει πεθάνει».
Δηλώνοντας ότι η Γερμανία παραμένει μια χώρα ανοικτή στον κόσμο, η Μέρκελ εντούτοις επισήμανε: «Δεν χρειαζόμαστε μια μετανάστευση που βαρύνει το κοινωνικό μας σύστημα».
Η χώρα ωστόσο χρειάζεται ξένους με εξειδικευμένες γνώσεις παρότι καταρτίζει Γερμανούς ανέργους, υπογράμμισε η καγκελάριος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του γερμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Χανς Χέινριχ Ντρίφτμαν, η γερμανική οικονομία στερείται σχεδόν 400.000 μηχανικών και ανθρώπινου δυναμικού με επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης.
«Αυτό μας κοστίζει σχεδόν 1% της ανάπτυξης», είπε στην εφημερίδα Βελτ αμ Σόνταγκ της Κυριακής, συνηγορώντας υπέρ μιας μετανάστευσης ανθρώπινου δυναμικού με εξειδικευμένη γνώση και κατάρτιση.

Επιστρέφει στην πολιτική ο πρώτος ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας



Ο Νετζμεντίβ Ερμπακάν έγινε πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα της Τανσού Τσιλέρ.
Ο πρώτος ισλαμιστής πρωθυπουργός στην ιστορία της Τουρκίας, ο Νετζμετίν Ερμπακάν, επιστρέφει στην πολιτική σε ηλικία 83 ετών αναλαμβάνοντας σήμερα την ηγεσία ενός μικρού ισλαμικού κόμματος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.
Ο Ερμπακάν ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του Κόμματος της Ευτυχίας (Saadet), ένα κόμμα που ιδρύθηκε το 2001 από τις στάχτες του Κόμματος της Αρετής (Fazilet), το οποίο διαλύθηκε έπειτα από δικαστική απόφαση για δραστηριότητες κατά του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους.
Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2007 το Κόμμα της Ευτυχίας είχε λάβει το 2,34% των ψήφων και στις δημοτικές εκλογές του 2009 το 5,16%.
Ο Ερμπακάν ήταν το 1996 επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού και έτσι έγινε ο πρώτος ισλαμιστής πρωθυπουργός στην ιστορία της Τουρκίας. Εξάσκησε τα καθήκοντά του για ένα χρόνο προτού αναγκαστεί σε παραίτηση τον Ιούνιο του 1997 υπό την πίεση του στρατού.

Αλβανική συγκέντρωση κατά Σερβίας

ImageΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην πρεσβεία της Σερβίας στα Σκόπια θα πραγματοποιήσουν αύριο αλβανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, εξαιτίας των αντιαλβανικών συνθημάτων και το κάψιμο της αλβανικής σημαίας από Σέρβους φιλάθλους στη Γένοβα, στον πρόσφατο επεισοδιακό ποδοσφαιρικό αγώνα της Σερβίας με την Ιταλία.
Εκπρόσωπος μάλιστα των αλβανικών μη κυβερνήσεων οργανώσεων στην ΠΓΔΜ δήλωσε ότι η σερβική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει δημόσια συγνώμη απ΄ όλους τους Αλβανούς για το αντιαλβανικό μένος που επέδειξαν οι Σέρβοι στη Γένοβα.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στα Τίρανα, όπου 150 Αλβανοί έκαψαν για αντίποινα μπροστά στην πρεσβεία της Σερβίας τη σερβική σημαία, αλλά και στην Πρίστινα.